Przestałam kisić ogórki, wolę zrobić sałatkę szwedzką. Pasuje do każdego drugiego dania
Zamiast kiszonych i konserwowych, robię sałatkę szwedzką z ogórków. Jest szybka, prosta i pasuje do każdego drugiego dania. Moja rodzina zawsze prosi, żebym zrobiła więcej niż jedną porcję. Ten przepis jest prawdziwym hitem w moim domu.
Prosty patent na sałatkę szwedzką
Pyszna i prosta sałatka z ogórków doskonale pasuje do drugiego dania. Wspaniale komponuje się np. z mielonymi oraz puree ziemniaczanym. Poza ogórkami, do jej wykonania niezbędna jest marchewka oraz cebula.
Lista składników:
- 4 kg ogórków
- ½ kg cebuli
- 3 marchewki
- szklanka soli
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- 3 i ½ ziaren białej gorczycy
Sposób przyrządzenia sałatki szwedzkiej
Wyszoruj ogórki, a następnie pokrój je w talarki. Do kilku 9 szklanek wody wsyp sól i mieszaj, aż jej kryształki się całkowicie rozpuszczą. Przygotowaną solanką zalej ogórki i odstaw je pod przykryciem na 5 godzin.
Po tym czasie odsącz ogórki i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie, obierz cebulę i pokrój w pióra, a marchewkę w plastry.
Jak przygotować słoiki na sałatkę szwedzką?
Słoiki starannie umyj, wyparz i podda sterylizacji w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celcjusza przez 15 minut. Do litra wody wlej ocet i cukier, a następnie zagotuj.
Ułóż w słoikach kolejno: marchewkę, cebulę, ½ łyżeczki gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Dołóż plastry ogórków, zalej zalewą, zakręć wieczko i pasteryzuj przez 10 minut.