Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Gabrysia Modzelewska

Te pierogi z jagodami powalają smakiem. Wszystko to za sprawą 1 dodatku, trik zdradziła mi siostra

13 Sierpnia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi z jagodami mogą smakować jeszcze lepiej. O nietypowym dodatku, który doskonale pasuje do borówek leśnych opowiedziała mi ostatnio siostra. Czym prędzej wypróbowałam i byłam zachwycona. Ten przepis zdecydowanie warto wypróbować.

Przepis na pyszne pierogi z jagodami

Jagody przeznaczone na wypieki lub pierogi zazwyczaj mieszamy z cukrem i odrobiną mąki, która wchłania wilgoć. Czas zmienić ten nawyk. Dosypanie do nadzienia odrobiny cynamonu znacznie poprawi jego smak.

Składniki:
  • ciasto pierogowe z tego przepisu
  • 150 g jagód
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 10 g mąki pszennej
  • 1/2- 1 łyżeczka cukru (można pominąć)

Niemal wszystkie składniki na to pyszne danie znajdziecie w każdym sklepie. Za cynamonem cejlońskim warto się rozejrzeć, bo jest o wiele bardziej aromatyczny niż popularna kasja, czyli cynamon chiński. Niemniej i ona się nada. A instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Jagody z cynamonem pasują so pierogów.jpg
canva/IngridHS
Sałatka z cukinii

Te sałatkę z cukinii podpatrzyłam na wczasach w Grecji. Odtworzyłam ją w domu, każdy prosi o przepis

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smaczne pierogi z jagodami? Dodajcie cynamonu

Umyte jagody osuszam i mieszam z mąką pszenną i cynamonem. Można dodać cukier, jeśli same owoce są dla was mało słodkie. Przygotowane z mąki pszennej, odrobiny soli i ciepłej wody ciasto na pierogi rozwałkowuję na bardzo cienki placek i wycinam z niego krążki.

Wypełniam je mniej więcej łyżeczką farszu i starannie sklejam. Pierogi z jagodami i cynamonem gotuję w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wkładam je pojedynczo do wody i gotuję na raz tylko tyle sztuk, ile przykryje dno garnka. Dzięki temu nie zlepiają się ze sobą.

Jak podawać pierogi z jagodami?

Moim ulubionym dodatkiem jest jogurt naturalny z odrobiną esencji waniliowej. Ja stawiam na produkt sojowy, ale można też oczywiście użyć klasycznego. Pasuje także słodka śmietanka.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z jagodami w roli głównej. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować znakomite letnie drożdżówki, czyli jagodzianki . Być może skusi was też jogurtowe ciasto z ich dodatkiem.

Pierogi z jagodami są pyszne.jpg
canva/zi3000
Gołąbki w żurku

Żaden sos pomidorowy. Wachowicz zalewa gołąbki staropolską zupą

CZYTAJ DALEJ
Ocet z obierek ogórka

Moja mama nigdy nie wyrzucała obierków z ogórków. Robiła z nich zamiennik ulubionego produktu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >