Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te pierogi z jagodami powalają smakiem. Wszystko to za sprawą 1 dodatku, trik zdradziła mi siostra

Te pierogi z jagodami powalają smakiem. Wszystko to za sprawą 1 dodatku, trik zdradziła mi siostra

Pierogi z jagodami i cynamonem
Screen z filmu na kanale YouTube Gabrysia Modzelewska

Pierogi z jagodami mogą smakować jeszcze lepiej. O nietypowym dodatku, który doskonale pasuje do borówek leśnych opowiedziała mi ostatnio siostra. Czym prędzej wypróbowałam i byłam zachwycona. Ten przepis zdecydowanie warto wypróbować.

Przepis na pyszne pierogi z jagodami

Jagody przeznaczone na wypieki lub pierogi zazwyczaj mieszamy z cukrem i odrobiną mąki, która wchłania wilgoć. Czas zmienić ten nawyk. Dosypanie do nadzienia odrobiny cynamonu znacznie poprawi jego smak.

Składniki:

  • ciasto pierogowe z tego przepisu
  • 150 g jagód
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 10 g mąki pszennej
  • 1/2- 1 łyżeczka cukru (można pominąć)

Niemal wszystkie składniki na to pyszne danie znajdziecie w każdym sklepie. Za cynamonem cejlońskim warto się rozejrzeć, bo jest o wiele bardziej aromatyczny niż popularna kasja, czyli cynamon chiński. Niemniej i ona się nada. A instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Jagody z cynamonem pasują so pierogów.jpg
canva/IngridHS
Te sałatkę z cukinii podpatrzyłam na wczasach w Grecji. Odtworzyłam ją w domu, każdy prosi o przepis

Jak zrobić smaczne pierogi z jagodami? Dodajcie cynamonu

Umyte jagody osuszam i mieszam z mąką pszenną i cynamonem. Można dodać cukier, jeśli same owoce są dla was mało słodkie. Przygotowane z mąki pszennej, odrobiny soli i ciepłej wody ciasto na pierogi rozwałkowuję na bardzo cienki placek i wycinam z niego krążki.

Wypełniam je mniej więcej łyżeczką farszu i starannie sklejam. Pierogi z jagodami i cynamonem gotuję w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wkładam je pojedynczo do wody i gotuję na raz tylko tyle sztuk, ile przykryje dno garnka. Dzięki temu nie zlepiają się ze sobą.

Jak podawać pierogi z jagodami?

Moim ulubionym dodatkiem jest jogurt naturalny z odrobiną esencji waniliowej. Ja stawiam na produkt sojowy, ale można też oczywiście użyć klasycznego. Pasuje także słodka śmietanka.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z jagodami w roli głównej. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować znakomite letnie drożdżówki, czyli jagodzianki. Być może skusi was też jogurtowe ciasto z ich dodatkiem.

Pierogi z jagodami są pyszne.jpg
canva/zi3000