Te pierogi z jagodami powalają smakiem. Wszystko to za sprawą 1 dodatku, trik zdradziła mi siostra
Pierogi z jagodami mogą smakować jeszcze lepiej. O nietypowym dodatku, który doskonale pasuje do borówek leśnych opowiedziała mi ostatnio siostra. Czym prędzej wypróbowałam i byłam zachwycona. Ten przepis zdecydowanie warto wypróbować.
Przepis na pyszne pierogi z jagodami
Jagody przeznaczone na wypieki lub pierogi zazwyczaj mieszamy z cukrem i odrobiną mąki, która wchłania wilgoć. Czas zmienić ten nawyk. Dosypanie do nadzienia odrobiny cynamonu znacznie poprawi jego smak.
Składniki:
- ciasto pierogowe z tego przepisu
- 150 g jagód
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 10 g mąki pszennej
- 1/2- 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
Niemal wszystkie składniki na to pyszne danie znajdziecie w każdym sklepie. Za cynamonem cejlońskim warto się rozejrzeć, bo jest o wiele bardziej aromatyczny niż popularna kasja, czyli cynamon chiński. Niemniej i ona się nada. A instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Te sałatkę z cukinii podpatrzyłam na wczasach w Grecji. Odtworzyłam ją w domu, każdy prosi o przepisJak zrobić smaczne pierogi z jagodami? Dodajcie cynamonu
Umyte jagody osuszam i mieszam z mąką pszenną i cynamonem. Można dodać cukier, jeśli same owoce są dla was mało słodkie. Przygotowane z mąki pszennej, odrobiny soli i ciepłej wody ciasto na pierogi rozwałkowuję na bardzo cienki placek i wycinam z niego krążki.
Wypełniam je mniej więcej łyżeczką farszu i starannie sklejam. Pierogi z jagodami i cynamonem gotuję w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wkładam je pojedynczo do wody i gotuję na raz tylko tyle sztuk, ile przykryje dno garnka. Dzięki temu nie zlepiają się ze sobą.
Jak podawać pierogi z jagodami?
Moim ulubionym dodatkiem jest jogurt naturalny z odrobiną esencji waniliowej. Ja stawiam na produkt sojowy, ale można też oczywiście użyć klasycznego. Pasuje także słodka śmietanka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z jagodami w roli głównej. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować znakomite letnie drożdżówki, czyli jagodzianki. Być może skusi was też jogurtowe ciasto z ich dodatkiem.