Ten błąd przy grillowaniu może być bardzo kosztowny. Bosacka znalazła rozwiązanie
Grillowanie bez tacek aluminiowych nie jest bezpieczne. Z nimi jednak, zdaniem Katarzyny Bosackiej, jest równie szkodliwe. Edukatorka pokazała ostatnio, jak poradzić sobie z palącym problemem, jakim jest kapiący na węgle tłuszcz. Rozwiązanie jest skuteczne i wcale nie kosztuje wiele.
Grillowanie jest pełne pułapek
Kto choć raz grillował, ten słyszał o szkodliwości palącego się w płomieniu tłuszczu zwierzęcego. Zarówno powstające wtedy związki chemiczne, jak i samo spalanie węgla nie przyczyni się do zachowania zdrowia.
W odpowiedzi na tę niedogodność wymyślono w końcu jednorazowe tacki. Są one jednak wykonane z aluminium. Fakt ten powoduje, że — ze względu na migrację glinu do żywności — trzeba ostrożnie prowadzić grillowanie.
Zbyt wysoka temperatura sprzyja temu zjawisku. Podobnie z resztą, jak marynaty z dodatkiem kwaśnych produktów np. octu czy soku z cytryny. Z grillowania jednak mało kto chce rezygnować.
Posiekała cebulę i zrobiła ją na chrupko. Ta posypka pasuje nie tylko do hot-dogówWielorazowe tacki do grillowania
Z pomocą przychodzą producenci wielorazowych tac do grilla. Wykonany ze stali lub żeliwa sprzęt zabezpieczy węgle przed tłuszczem, a pod wpływem ciepła nie będą się z niego uwalniały szkodliwe substancje.
Właśnie taką metalową blaszkę z niewielkimi otworami pokazuje Bosacka w krótkim wideo zamieszczonym na TikToku i przestrzega przed pokusą zaoszczędzenia na zdrowiu.
Do grillowania nadadzą się sprzęty kuchenne
Patelnie żeliwne lub przeznaczone do zapiekania i wykonane ze stali nierdzewnej blaszki świetnie zastąpią tani produkt z aluminium. Z łatwością je potem umyjemy, a ruszt grilla nie będzie wymagał żmudnego szorowania.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy idealne na każde grillowanie. Polecamy pysznego arbuza z fetą, który będzie pasował do niejednego mięsa w marynacie. Spróbujcie też tej karkówki marynowanej.
Źródło: TikTok/katarzyna_bosacka; zywienie.medonet, grill360