Smakosze.pl Przepisy Żaden sernik, żaden piernik. Na Boże Narodzenie podam ciasto "Makuszek"
Fot. YouTube/Henia Foks

Żaden sernik, żaden piernik. Na Boże Narodzenie podam ciasto "Makuszek"

26 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, jakie ciasto przygotować w tym roku na Boże Narodzenie? Na stole oprócz tradycyjnego makowca musi znaleźć się także Makuszek. To wyborne ciasto jest smaczne i nikt nie skończy na jednym kawałku. Upiecz je, a o jego wyborności przekonasz się sama.

Doskonałe ciasto na Boże Narodzenie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc już teraz warto poznać sprawdzone przepisy na ciasta. Jedną z naszych propozycji jest ciasto Makuszek. Ten mało znany, słodki przysmak zachwyci wszystkich zaproszonych na święta gości. Poproszą cię nie tylko o dokładkę, ale i przepis .

To ciasto na Boże Narodzenie okaże się prawdziwym przebojem i będziesz piekła je co roku. Z poniższym przepisem zrobisz je w nieskomplikowany i co najważniejszy – szybki sposób. W dodatku, o czym zaraz się przekonasz, Makuszek powstaje z kilku, niedrogich składników.

spód ciasta.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Chcieli kupić śledzie. W sklepie spotkała ich przykra niespodzianka

Z czego składa się ciasto?

Makuszek składa się z lekkiego ciasta masy makowo-serowej. Niezbędne jest więc mak, mielony twaróg, mąka oraz kilka innych dodatków, dzięki którym ciasto będzie smakowało naprawdę doskonale. Wszystkie wraz z ich dokładnymi proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a wypiek na pewno się uda. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzi z kanału Henia Foks , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 675 g mąki pszennej
  • 180 ml oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 125 g + 250 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 l mleka
  • 250 g kaszy manny
  • 400 g mielonego twarogu
  • 125 g mielonego maku
  • szczypta soli

Ciasto Makuszek – przepis

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, kakao, 125 gramów cukru, proszek do pieczenia. Wbij jajko oraz dodaj śmietanę, olej. Składniki wymieszaj na jednolitą masę ciasta.

Do garnka wlej mleko i podgrzewaj je na średnim ogniu. Włóż do niego masło, a kiedy się rozpuści, wsyp kaszę mannę i mak. Wymieszaj składniki i gotuj je przez około 3 minuty, do momentu zgęstnienia masy. Powstałą masę pozostaw do wystygnięcia.

Dodaj do niej cukier oraz twaróg i dokładnie wymieszaj. Znaczną część ciasta wyłóż na spód prostokątnej foremki i równomiernie ją rozprowadź. Wyłóż na nie masę i rozprowadź ją po powierzchni. Na wierzch wyłóż resztę ciasta. Makuszka piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Kiedy przestygnie, krój na kawałki i podawaj gościom.

Sprawdź także sposób na zredukowanie tłuszczu w rosole oraz dowiedz się, dlaczego Czesi wybierają polskie sklepy.

masa serowa.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Poszedł do baru po Kuchennych Rewolucjach. Na miejscu przeżył najgorsze rozczarowanie
W tym roku do barszczu podam takie paszteciki. Mają farsz, na jaki nie wpadłaby moja babcia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy