Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję w wielkim garnku i mrożę. Na Święta mam spokój z jednym czasochłonnym daniem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.11.2024 19:41

Gotuję w wielkim garnku i mrożę. Na Święta mam spokój z jednym czasochłonnym daniem

mrożenie
Fot. Canva/Androv

Bigos na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową potrawą w wielu domach. Warto zrobić go już teraz i zamrozić. Za miesiąc będzie jak znalazł. Szybko trafi na świąteczny stół. 

Bigos zrób szybciej

Bigos smakuje wyjątkowo w Boże Narodzenie. Pachnący, pyszny i jedzony w gronie bliskich jest najlepszy. Jednak nie da się ukryć, że przygotowanie tego dania jest czasochłonne. Zwykle każdy z nas ma sprawdzony sposób na to lubiane danie. Gotowanie bigosu przed samymi świętami jest dodatkowym obowiązkiem.

W tym czasie zajęć w kuchni przecież nam nie brakuje. Przyrządzamy dania wigilijne, pieczemy ciasta, dlatego już teraz warto ugotować bigos. Potem wystarczy przełożyć go do woreczków i do zamrażarki. Na Boże Narodzenie będzie jak znalazł, a my nie będziemy musieli przyrządzać tej czasochłonnej potrawy. Po prostu wyjmiemy ją z zamrażalnika, rozmrozimy i podgrzejemy. 

bigos
Fot. Canva/Ansgar Kossowski
Chodzisz z takim wózkiem na zakupy, uważaj. Bardzo sobie szkodzisz

Jak ugotować bigos?

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg świeżej białej kapusty
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g wędzonych śliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • kminek
  •  sól
  • majeranek

Przygotowanie dania zaczniemy od poszatkowania kapusty i ugotowania kapusty w osolonej wodzie. Po upływie 20 minut wyjmujemy ją i odcedzamy. Mięso kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka.

Kroimy też kiełbasę i boczek. Podsmażamy i dokładamy do garnka z mięsem. Następnie kroimy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek i przez 5 minut podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka i dodajemy kapustę kiszoną oraz świeżą ugotowaną kapustę. 

W ten sposób zamroź bigos

Do garnka wkładamy śliwki, koncentrat pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Składniki mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy, a potem czekamy aż bigos ostygnie. Przygotuj woreczki strunowe lub plastikowe pudełka na żywność. Całkiem ostudzony bigos wkładamy do woreczków lub opakowań.

 Schowamy w zamrażalniku. Bigos może tam spędzić nawet pół roku. Gdy chcemy rozmrozić bigos, to wyjmujemy porcję i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Potem przekładamy do garnka, wlewamy trochę wody i dusimy. Bigos może już trafić na świąteczny stół. Pisaliśmy o tym, jak zrobić rybę lepszą od tej po grecku. Polecaliśmy przepis babci na pyszną sałatkę jarzynową

bigos
Fot. Canva/lvinst

Źródło: haps.pl