Żaden syrop z cebuli, moja mama miała lepszy sposób. Nic nie wzmacnia odporności jak ta mikstura
Jesienne chłody sprawiają, że łatwiej chorujemy. Jak nie dać się przeziębieniem i infekcjom? Warto sięgnąć po specyfik, który jest prawdziwą bombą witaminową. Doskonale wzmacnia odporność i nie jest syropem z cebuli. Wyjaśniamy, jaka mikstura najlepiej zadba o nasze zdrowie.
Zakwas z buraków wzmocni odporność
Jesienne chłody, deszcz i przenikliwy wiatr mogą spowodować przeziębienie. Katar i uporczywy kaszel to objawy tego stanu. Czy możemy jeszcze poprawić naszą odporność? Jak najbardziej! Warto sięgnąć po zakwas z buraków.
Jest on o wiele bardziej skuteczny niż syrop z cebuli, którym często się ratujemy w okresie jesienno-zimowym. Regularne picie zakwasu z braków wzmocni nasz organizm, poprawi odporność i doda witalności. Nie tak łatwo zachorujemy i pozbędziemy się toksyn z organizmu.
Pij zakwas z buraków jesienią i zimą
Buraki ćwikłowe są pełne przeciwutleniaczy, które wyłapują wolne rodniki, mają działanie antybakteryjne i zapobiegają miażdżycy. Oprócz tego buraki są prawdziwą bombą witaminową, która wspiera naszą odporność. Natomiast zakwas z buraków to naturalny probiotyk, który ma mnóstwo witaminy C i sprawia, że tak łatwo się nie przeziębimy. Dba o naszą odporność, ale skórę, włosy i paznokcie.
Osoby, które piły zakwas z buraków, potwierdzają, że ma on taką samą skuteczność jak tradycyjne suplementy probiotyczne. Jest doskonały podczas antybiotykoterapii, osłania i odbudowuje organizm. Pomaga też osobom, które zmagają się z anemią. Warto przyrządzić zakwas z buraków. Ja robię go według przepisu mojej mamy i polecam tę recepturę.
Jak zrobić zakwas z buraków?
Składniki:
- 2 ½ kg buraków ćwikłowych
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- kilka ząbków czosnku
- łyżeczka suszonego majeranku
- 1 ½ litra wody
- 1 łyżka soli kłodawskiej
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Do słoika wrzucamy ząbki czosnku i przyprawy. Teraz pora na dodanie buraków i zalanie wcześniej przygotowaną wodą z solą. Zalewa powinna być już wystudzona i przykrywać buraczki w słoiku
Słoik przykrywamy papierem i zabezpieczamy gumką. W ręczniku robimy dziurki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8 dni. Po 48 godzinach buraczki zaczną fermentować. Po 5 dniach zbieramy piane z powierzchni zakwasu. Po 8 dniach przecedzamy zakwas, nalewamy do słoiczków i zakręcamy. Możemy przechowywać w lodówce do 10 dni. Możemy pić szklankę dziennie i zrobić z niego barszcz. Pisaliśmy o przepisie na buraczki do obiadu. Podawaliśmy sposób na ćwikłę z chrzanem.
Źródło: olejznatury.pl, YouTube/@morelaiwisnia