Ten przepis na buraczki do obiadu dostałam od babci. Nie ma lepszego dodatku do mielonych
Buraki pasują do niejednego obiadu. Z przepisu mojej babci zawsze wychodzą fantastyczne. Podaję je najczęściej do mielonych, a z talerzy znikają ekspresowo. Warto się skusić — powstaną w kilka chwil.
Buraczki zasmażane są pyszne
Pieczone buraki są zdrowe i u mnie w domu goszczą bardzo często. Choć zajadam je przede wszystkim w sałatkach, dla rodziny robię wersję zasmażaną. Z odpowiednimi dodatkami ich smak przekona nawet najbardziej wybrednych.
W przygotowaniu rarytasu pomocny może być malakser, który usprawni rozdrobnienie warzywa i dodatków. Zwykła tarka też da radę, jeśli trzeba. Zaopatrzcie się w produkty podane poniżej i do dzieła.
Ta zupa biję na głowę pomidorówkę i ogórkową. Nie uwierzysz, jaki owoc do niej dodajęPyszne buraczki zasmażane jak u babci
Wyraziste w smaku, kremowe i rozpływające się w ustach — takie były buraki mojej babci. Na szczęście poznałam przepis na ten obiadowy klasyk. Do dziś z niego korzystam, bo lepszego jeszcze nie znalazłam.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
- 2 łyżki świeżego chrzanu
- 60 g rodzynek
- 30 ml mleka lub napoju sojowego
- 20 g mąki pszennej
- 100 ml śmietanki 30% lub sojowej
- sok z cytryny
- sól i pieprz w ilości do smaku
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Składników nie trzeba wiele,ale równie krótkie jest przygotowanie tego rarytasu. Opisuję je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić dobre buraczki do obiadu? Staropolski przepis jest znakomity
Zaczynam od upieczenia buraków do miękkości. W tym celu szoruję je, zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na 60 minut. Ostudzone ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Rodzynki zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut. Jabłka rozdrabniam w podobny sposób, uprzednio usuwając z nich skórkę. Podsmażam je na odrobinie masła. Dodaję odcedzone rodzynki i buraczane purée.
Mieszam i doprawiam cukrem, solą i pieprzem oraz chrzanem. Jeśli ścieram go „świeżo”, obrany korzeń rozdrabniam na tarce, wiórki wrzucając do miski z odrobiną soku z cytryny — dzięki temu nie ściemnieje.
Mleko łączę z mąką w osobnym naczyniu. Dodaję śmietankę i doprawiam solą oraz pieprzem. Zawiesinę wlewam na patelnię. Mieszam i podgrzewam całość przez 2-3 minuty. Zestawiam z ognia.
Jak podawać buraczki zasmażane?
Obiadowy klasyk najlepiej sprawdza się w towarzystwie mielonych. Możecie przygotować je w piekarniku. Lubię też zjeść je z soczystym falafelem lub kotletem sojowym czy nuggetsami z seitana.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dodatki do obiadu. Polecam kremową marchewkę z groszkiem. Być może spodoba wam się też wyśmienita kapusta zasmażana.