Smakosze.pl Przepisy Żaden żurek i żaden barszcz biały. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę
fot. Ania Zyśk

Żaden żurek i żaden barszcz biały. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę

27 marca 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub barszczu białego. Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje jednak inną zupę na ten świąteczny czas. Wypróbuj ją już teraz, a potem zaskocz nią swoich bliskich przy wielkanocnym stole.

Żaden żurek, żaden barszcz biały

Wielkanoc coraz bliżej. Wielu z nas zastanawia się nad świątecznym menu. Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje na ten czas zupę chrzanową. Jej bazą jest bulion, warzywa,  biała kiełbasa oraz chrzan . Danie jest proste i szybkie do zrobienia, a smakuje po prostu wybornie. Daj mu szansę i przygotuj go na próbę, a gwarantujemy, że zachwycisz nim gości podczas wielkanocnego obiadu.

Kim jest autorska przepisu? Ania Zyśk to blogerka kulinarna znana z kanału jedz.pysznie. Jest też autorką cenionych książek kucharskich m.in. Comfort food po Polsku, Jedz pysznie i sezonowo oraz Jedz pysznie i chudnij. Jej przepisy znane są z tego, że nie są zbyt skomplikowane i zawsze się udają. Na naszej stronie znajdziesz m.in. patent Ani na sernik oraz ciasto bez pieczenia .

Projekt bez nazwy (5).png
fot. Ania Zyśk
Takie jajka grzybki robię na Wielkanoc. Patent na kapelusze to mistrzostwo

Zupa chrzanowa na Wielkanoc

Lista składników:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g białej kiełbasy
  • 150 g marchewki
  • 1.2 l bulionu
  • 100 g chrzanu
  • 60 g cebuli
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • bulion

Poniżej zdradzamy krok po kroku sposób przygotowania zupy chrzanowej. Z naszą instrukcją poradzi z nią sobie niemal każdy.

Zupa chrzanowa - krok po kroku

Krok 1. Cebulę, marchewkę oraz ziemniaki pokrój w kostkę, a białą kiełbasę bez osłonki w plasterki.

Projekt bez nazwy (6).png
fot. Ania Zyśk

Krok 2. Na suchej patelni podsmaż kiełbasę, a gdy się zarumieni dodaj do niej cebulę i podsmażaj przez kilka minut.

Projekt bez nazwy (7).png
fot. Ania Zyśk

Krok 3. Do garnka przełóż ziemniaki, marchewkę oraz kiełbasę z cebulą. Dodaj chrzan oraz przyprawy.

Projekt bez nazwy (8).png
fot. Ania Zyśk

Krok 4. Składniki zalej bulionem i gotuj przez kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.

Projekt bez nazwy (9).png
fot. Ania Zyśk

Krok 5. Gotową zupę podawaj z ugotowanym jajkiem. Smacznego!

Projekt bez nazwy (10).png
fot. Ania Zyśk
Otwarcie restauracji McDonald’s w Katowicach. Internauci są w szoku
Sklep apeluje o pilny zwrot produktów. Wykryto w nich groźną bakterię
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy