To ciasto będzie gotowe w 30 minut. Śnieżny puch smakuje jak marzenie
Klimat nas nie rozpieszcza i choć wielu z nas tęskni za śniegiem zimą, dostajemy go z nieba zdecydowanie za mało. Rozwiązanie? Zrobić samodzielnie śnieżny puch. Ciasto o takiej nazwie proponuje nam Anna Zyśk.
Ciasto śnieżny puch
Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie na Instagramie, ma swój sposób na zimę. To ekspresowe ciasto to połączenie zaledwie kilku składników. W dosłownie kilku krokach przygotowujemy delikatny, jedwabisty deser.
Jego podstawą jest masa z bitej śmietany o owocowym posmaku. Do niej dokładamy podprażoną posypkę kokosową. Całość wymaga tylko kilku godzin w lodówce do stężenia, a przy tym – zero wysiłku czy wymaganych umiejętności kulinarnych.
Wzięli pod lupę pomidory z Lidla i Biedronki. Wyniki testu są jasneCiasto w 30 minut
Ania Zyśk, przygotowując swoje ciasto, używa galaretek cytrynowych. Zastosowanie produktu o innym smaku to sposób, by przygotowywać różne warianty podobnego ciasta. Reszta ważnych składników to twaróg z wiaderka i wiórki kokosowe.
Składniki
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 45 g cukru pudru
- 100 g herbatników
- 60 g wiórków kokosowych
- 30 g cukru
- 15 g masła
Szybkie ciasto „śnieżny puch”
Krok 1. W 500 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do stężenia.
Krok 2. W misie miksera ubijamy śmietanę, a następnie miksujemy ją partiami z serem z wiaderka.
Krok 3. Do masy serowej powoli dodajemy tężejącą galaretkę, ciągle miksując.
Krok 4. Formę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie herbatnikami. Na nie wylewamy masę sernikową.
Krok 5. Na patelni rozpuszczamy masło. Dosypujemy cukier, a następnie wiórki kokosowe. Prażymy do zrumienienia.
Krok 6. Wiórkami kokosowymi posypujemy ciasto i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.