Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto będzie gotowe w 30 minut. Śnieżny puch smakuje jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.01.2025 17:18

To ciasto będzie gotowe w 30 minut. Śnieżny puch smakuje jak marzenie

Ciasto śnieżny puch
Fot. Anna Zyśk

Klimat nas nie rozpieszcza i choć wielu z nas tęskni za śniegiem zimą, dostajemy go z nieba zdecydowanie za mało. Rozwiązanie? Zrobić samodzielnie śnieżny puch. Ciasto o takiej nazwie proponuje nam Anna Zyśk.

Ciasto śnieżny puch

Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie na Instagramie, ma swój sposób na zimę. To ekspresowe ciasto to połączenie zaledwie kilku składników. W dosłownie kilku krokach przygotowujemy delikatny, jedwabisty deser.

Jego podstawą jest masa z bitej śmietany o owocowym posmaku. Do niej dokładamy podprażoną posypkę kokosową. Całość wymaga tylko kilku godzin w lodówce do stężenia, a przy tym – zero wysiłku czy wymaganych umiejętności kulinarnych.

Wzięli pod lupę pomidory z Lidla i Biedronki. Wyniki testu są jasne

Ciasto w 30 minut

Ania Zyśk, przygotowując swoje ciasto, używa galaretek cytrynowych. Zastosowanie produktu o innym smaku to sposób, by przygotowywać różne warianty podobnego ciasta. Reszta ważnych składników to twaróg z wiaderka i wiórki kokosowe.

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 45 g cukru pudru
  • 100 g herbatników
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru
  • 15 g masła

Szybkie ciasto „śnieżny puch”

Krok 1. W 500 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do stężenia.

galaretka

Krok 2. W misie miksera ubijamy śmietanę, a następnie miksujemy ją partiami z serem z wiaderka.

bita śmietana

Krok 3. Do masy serowej powoli dodajemy tężejącą galaretkę, ciągle miksując.

masa ciasta

Krok 4. Formę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie herbatnikami. Na nie wylewamy masę sernikową.

masa na herbatniki

Krok 5. Na patelni rozpuszczamy masło. Dosypujemy cukier, a następnie wiórki kokosowe. Prażymy do zrumienienia.

kokos

Krok 6. Wiórkami kokosowymi posypujemy ciasto i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.

posypka na ciasto