Takie jajka grzybki robię na Wielkanoc. Patent na kapelusze to mistrzostwo

Jajek nigdy dość – to hasło, które przyświeca gospodyniom przygotowującym potrawy na nadchodzące święta. Jeżeli jest ono bliskie i tobie, koniecznie poznaj przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc. Klasyka w odświeżonej formie zaskarbi sobie sympatię rodziny i nie ma, co ukrywać – każdy będzie ci zazdrościł pomysłowości i kulinarnego talentu.
Najlepszy sposób na jajka faszerowane na Wielkanoc
Jajka są produktem, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc. Wiąże się to z ich symboliką, która oznacza nadejście nowego życia. Z tego też powodu na świątecznym stole jajka występują w każdej możliwej postaci. Są dodatkiem do żurku, sałatek, ale występują także w innej postaci. Tą najbardziej znaną formą podania są oczywiście jajka faszerowane.
Zapewne masz swój sprawdzony sposób na to klasyczne danie i doskonale wiesz, jak je przygotować, ale mimo wszystko zachęcamy do zapoznania się z przepisem Anny Zyśk, autorki bloga jedz.pysznie. Pomysłodawczyni dania przyrządza je w taki sposób, że nie tylko doskonale smakuje, ale też tak samo wygląda. Przygotowanie jajek z przepisu Zyśk jest bardzo łatwe, ale wymagana jest odrobina zręczności.
W dalszej części tekstu krok po kroku przedstawiamy, jak je przygotować. Tymczasem zapoznaj się listą potrzebnych produktów, bo oprócz jajek potrzebne będą także inne składniki.
Zawiń szynkę i ser w ciasto francuskie. Ta kolacja nie ma sobie równychSkładniki na jajka faszerowane
W tym daniu jajka są niezbędnym składnikiem, ale jeżeli chodzi o ważność to niewątpliwie, należy ona do produktów, z których powstaje doskonały farsz. Składa się on przede wszystkim z szynki, sera i kilku innych dodatków. Nie ma ich wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę, dlatego tak ważne jest, aby żadnego z nich nie pominąć. Pamiętaj także, aby przestrzegać podanych proporcji, wtedy smak farszu będzie odpowiedni.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 70 g szynki
- 70 g żółtego sera
- 50 g majonezu
- 1 pęczek szczypioru
- 1 torebka czarnej herbaty
- 1 szklanka wrzątku
- pieprz
- sól
Przepis na jajka grzybki
Krok 1. Do dzbanka wlej wrzątek i zaparz w nim herbatę. napój odstaw do wystygnięcia.

Krok 2. Szynkę oraz ser pokrój w drobną kostkę. Umyty szczypior drobno posiekaj.

Krok 3. Z ugotowanych jajek odetnij górną część. Zrób to mniej więcej w ⅓ wysokości. Odcięte fragmenty włóż do wystudzonej herbaty. Dzięki temu powstaną brązowe kapelusze naśladujące kapelusze grzybów.

Krok 4. Z jajek wydobądź żółtka i przełóż je do miski. Wsyp także pokrojone wcześniej składniki oraz dodaj majonez. Całość dopraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na gładką pastę.

Krok 5. Białka jajek wypełnij pastą.

Krok 6. Zabarwione w herbacie kapelusze ułóż na wierzchu i gotowe.






































