Smakosze.pl Przepisy Żaden żurek, żaden barszcz biały. Wielkanoc ukoronuję tą zupą, to coroczny hit
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Żaden żurek, żaden barszcz biały. Wielkanoc ukoronuję tą zupą, to coroczny hit

31 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Choć to żurek i biały barszcz są tradycyjnymi zupami, które trafiają na wielkanocny stół, okazuje się, że można przygotować także inną. Różni się smakiem, ale nie zabraknie w niej jajek i białek kiełbasy. Poznaj przepis i ugotuj ją na próbę. Rodzinie zasmakuje tak bardzo, że na następne święta przygotujesz tylko taką.

Żurek do odstawki

Tradycyjna, polska kuchnia jest smaczna i zróżnicowana, bo składają się na nią także przysmaki kuchni regionalnej. A ta, jak wiadomo, jest bezkonkurencyjna. Poszczególne zakątki nadwiślańskiego kraju różnią się nie tylko smakiem, ale i kulinarnymi zwyczajami. Na przykład w części Małopolski na Wielkanoc nie przygotuje się żurku lub białego barszczu, a zupę chrzanową.

Lokalsi mówią na nią krzonówka, bo w przeszłości w okolicach wsi Sułkowice na chrzan mówiono krzon. Choć wielu może być trudno sobie wyobrazić, aby na święta zabrakło ich ulubionej zupy, warto pamiętać, że chrzanowa także podawana jest z białą kiełbasą i jajkiem. To zestaw obowiązkowy, bo tylko wtedy polewka smakuje wybornie.

Podobieństwo do żurku jest duże, dlatego zachęcamy, aby poeksperymentować i na święta podać także tę mało znaną zupę. Część gości może być tym daniem zaskoczona, ale wystarczy, że go spróbują, a zrozumieją, że to jedno z lepszych dań, które jedli na Wielkanoc.

kiełbasa w zupie.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni
Najpiękniejsze pisanki na Wielkanoc. Wywołasz niedowierzanie u wszystkich

Z czego przygotować zupę na Wielkanoc?

Za smak zupy chrzanowej odpowiada przede wszystkim chrzan. W tym przepisie używamy gotowego, ale równie dobrze można zetrzeć go własnoręcznie. Ważne jest, aby nie przesadzić z jego ilością, dlatego trzeba trzymać się podanych proporcji. Oprócz niego niezbędny będzie także bulion, kiełbasa oraz kilka składników, odpowiadających za smak zupy. O tym, co niezbędne dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • 1,5-2 l bulionu
  • 2 marchewki
  • kilka ziemniaków
  • 190 g chrzanu
  • jajka
  • śmietana (opcjonalnie)
  • majeranek
  • koperek
  • pieprz
  • sól
gotowanie.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Przepis na zupę chrzanową

Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania warzyw. Następnie je umyj i pokrój w małą kostkę. Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Dodaj kiełbasę, ziemniaki i marchew. Wymieszaj składniki i gotuj je przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę i pokrój je w plastry.

Do garnka wsyp majeranek, pieprz, sól. Dodaj także chrzan oraz kiełbasę. Wymieszaj składniki, a zupę gotuj przez chwilę. Przed podaniem sprawdź jej smak, a w razie potrzeby dopraw. Chrzanówkę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i łyżką gęstej śmietany, a będzie smakowała doskonale.

Sprawdź także sposób na malowanie pisanek oraz poznaj przepis na wielkanocny schab .

chrzn.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni
Wypij wieczorem i rozłóż karton w ogrodzie. Najprostsza pułapka na ślimaki, nie mają szans
Na Wielkanoc wszyscy robią jarzynową, a ja podam tę sałatkę. Robię ją w 15 minut z 3 składników
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy