Smakosze.pl Przepisy Żadna cebula. Do mielonych dodaję inne warzywo, są 100 razy bardziej soczyste
fot. Shutterstock

Żadna cebula. Do mielonych dodaję inne warzywo, są 100 razy bardziej soczyste

22 marca 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety mielone to klasyk, który często gości na naszych stołach. To prosty, a zarazem smaczny patent na szybki, smaczny i sycący obiad. Lekka zmiana przepisu sprawi, że będą one o wiele bardziej soczyste. Zamiast cebuli, warto sięgnąć po inne warzywo.

Soczyste kotlety mielone

Przygotowanie kotletów mielonych nie należy do skomplikowanych czynności, jednak nawet w przypadku tak popularnego dania, dobry przepis jest niemal na wagę złota. Jeśli jest ono wspaniale przyrządzone, zachwyci nas swoją soczystością. A gdy zadbamy o odpowiednie dodatki np. pieczone ziemniaki i ciekawą surówkę, mamy obiad nie gorszy, niż ten z drogich restauracji.

Aby kotlety mielone były bardziej soczyste, warto zastąpić cebulę zupełnie innym warzywem. Jest ono bardzo lubiane i popularne. W tej wersji smakuje doskonale!

Przepyszne kotlety mielone
fot. Canva
Jakubiak przekazał nowe wieści. „Płaczę jak małe dziecko”

Kotlety mielone bez cebuli

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Zdaniem kulinarnych ekspertów, najlepiej sięgnąć po mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Dzięki niej, kotlety będą miały wyrazisty smak. Osoby na diecie mogą skorzystać z delikatniejszego i chudszego mięsa z indyka lub cielęciny. Dobrej jakości mięso to pierwszy krok do przygotowania idealnych kotletów mielonych. Drugi to dodanie do nich soczystej cukinii.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Lista składników:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cukinia
  • 30 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy

Soczyste mielone z dodatkiem cukinii

Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki, posól, wymieszaj i odstaw. Do miski włóż mięso, wbij jajka, dodaj łyżeczkę musztardy i dobrze wyrób. Wsyp przygotowaną wcześniej cukinię i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ulep kotlety.

Obtocz je w jajku i bułce tartce, a następnie smaż na złoty kolor. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej . Smacznego!

kotlety mielone.jpg
fot. Canva
Te panierowane jajka z zielonym farszem są inne niż wszystkie. Podam je na Wielkanoc
Przenigdy tak nie rób. Zepsujesz smak uwielbianego sosu
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy