Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 3 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.03.2025 06:00

Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 3 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji

siekanie kapusty pekińskiej
fot. Canva

Oto przepis na niezwykle prostą surówkę z kapusty pekińskiej. Z prostym sosem chrzanowym, jest ona wyrazista w smaku i świetnie komponuje się z naszymi tradycyjnymi obiadami.

Kapusta pekińska z chrzanem

Dobrze jest mieć na uwadze, że kapusta pekińska jest równie uniwersalną bazą surówek jak ta włoska. Ma nieco inną strukturę, ale jeśli podajemy ją schłodzoną, jej liście nawet w najcieńszych częściach będą soczyste i chrupkie. Kapusta taka świetnie smakuje doprawiona jedynie pieprzem i sokiem z cytryny lub octem winnym.

Dobrym pomysłem jest też jednak przyrządzić do niej prosty sos chrzanowy. Składniki sałatki, którą prezentujemy poniżej, to praktycznie elementy słynnej koreańskiej kiszonki kimchi. Jednak przyprawiamy je po europejsku – sosem jogurtowym z odrobiną pikanterii.

kimchi

Kluski śląskie robię zgodnie z metodą czwórek. Nie ma opcji, że coś się nie uda

Sałatka z kapusty pekińskiej

Warto pamiętać, by zarówno przed przyrządzeniem sałatki, jak i już w potrawie, kapusta była schłodzona. Dzięki temu zachowa chrupkość. Ta zaś jest podstawą dobrej surówki, bez względu na jej wariant, oblicze czy składniki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 kubeczek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • Sól, pieprz

kapusta pekińska

Surówka do obiadu

Kapustę pekińską obieramy z zewnętrznych liści. Główkę przekrawamy na połówki i siekamy dość drobno. Części bliżej korzenia można odrzucić i wykorzystać do innych przepisów.

Marchewkę kroimy julienne (w zapałkę) lub w cienkie plasterki. Ciekawą formą podania jest pokrojenie jej obieraczką do ziemniaków w cienkie plasterki. Marchewkę mieszamy w misce z kapustą pekińską i zalewamy odrobiną soku z cytryny.

posiekana pekińska

W miseczce mieszamy jogurt z chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sos na 10 minut, by smaki się przegryzły. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem do obiadu przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na wołowy rosół kolagenowy i kotlety z siekanego kurczaka.

gotowa surówka