Wzmacniają kości i serce, a Polacy ich nie jedzą. Zrobisz z nich pyszną sałatkę

Zaliczane do najzdrowszej żywności świata. Niezwykle aromatyczne i smaczne, a przy tym pełne niezbędnych wartości odżywczych. Wzmacniają kości i serce, a także pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W Polsce są mało znane, a szkoda. Są świetnym dodatkiem do zup, dań głównych i sałatek. Jedną z propozycji podania podaliśmy w poniższym artykule.
Jedz na zdrowie!
Są bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawierają również duże ilości wapnia oraz kwasów omega-3. To jednak nie koniec. Są skarbnicą związku o nazwie ukoksantyna. Za co odpowiada? Blokuje odkładanie się tłuszczu w organizmie i utlenia stare komórki tłuszczowe. Dzięki niej chudniemy.
Wapń niezbędny jest do utrzymania prawidłowej gęstości naszych zębów i kości. Z wiekiem rośnie ryzyko wystąpienia osteoporozy, dlatego też należy wprowadzić do diety składniki bogate w ten pierwiastek. Kwasy omega-3 wzmacniają serce i cały układ krwionośny.
Zmniejszają ryzyko nadciśnienia tętniczego, regulują pracę serca, a także zapobiegają takim chorobom, jak miażdżyca. Kwasy omega-3 działają przeciwzakrzepowo. Te wszystkie składniki znajdziemy w produkcie, który w Polsce jest mało znany i mało popularny. W Azji natomiast się nim zajadają i dlatego cieszą się długim zdrowiem.

To najlepsza kapusta na gołąbki, a mało kto używa. Smakują obłędnie
Przepis na wyśmienitą sałatkę z łososiem i wakame
Z podanych składników przygotujesz dwie porcje sałatki z wakame. Jest świetnym pomysłem na lunch, podwieczorek lub kolację. Smakuje wybornie i jest pełna witamin. Suszone glony przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Sałatkę możesz podać również z ryżem, wtedy będzie jeszcze bardziej treściwa i może być pysznym pomysłem na obiad.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 300 g świeżego łososia
- dojrzałe awokado
- garść rzodkiewek
- zielony ogórek
- szklanka posiekanej kapusty czerwonej
- 2-3 łyżki glonów wakame
- edamame lub zielony groszek w puszce (opcjonalnie)
- sezam
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka oleju słonecznikowego

Jak przygotować sałatkę z glonami?
Łososia podziel na dwie mniejsze porcje. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce. Włóż do miseczki. Dodaj sos sojowy, miód, sok z limonki. Całość wymieszaj dokładnie i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Sosem posmaruj rybę i piecz 10-12 minut w temperaturze 200 stopni C.
W tym czasie przygotuj warzywa: ogórka pokrój na mniejsze kawałki. Glony przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Awokado obierz i pokrój. Poszatkuj kapustę, groszek lub fasolę odsącz z zalewy. Pokrój rzodkiewki. Upraż sezam na suchej patelni.
Wszystkie warzywa, awokado i glony poukładaj na głębokim talerzu. Na górę wyłóż łososia. Całość polej delikatnie resztą marynaty. Oprósz sezamem i szczypiorkiem.
Do diety warto wprowadzić również ten owoc. Obniża cukier i reguluje trawienie. Codziennie pij także sok z czarnego bzu. Twój organizm Ci podziękuje.






































