Dodałam do masy na mielone. Uwielbiane kotlety nigdy nie smakowały lepiej

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj kotlety mielone inaczej, niż zwykle. Niedawno wypróbowałam ten przepis i te kotlety na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Wychodzą soczyste i tak aromatyczne, jak nigdy.
Czytaj więcej: https://smakosze.pl/wsyp-do-masy-na-mielone-te-kotlety-beda-hitem-w-twoim-domu-kj-mp-160125
Pomysł na kotlety mielone inaczej
Kotlety mielone i schabowe to dwie wyśmienite potrawy polskiej kuchni. O ile schabowe przyrządzamy według tradycyjnej receptury, tak w mielonych mamy duże pole do popisu. Do masy na kotlety możemy dodawać dowolne składniki, które sprawią, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Niedawno próbowałam kotletów mielonych z cukinią. Teraz postanowiłam przetestować inny przepis i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Do masy na mielone dodaję musztardę, natkę pietruszki, marchewkę i suszone grzyby. Moim zdaniem to najlepsza wersja kultowej potrawy.

Przepis na soczyste i aromatyczne kotlety
Nie kupuj gotowego mięsa mielonego w sklepie. O wiele smaczniejsze i zdrowsze kotlety uzyskasz z odpowiedniego kawałka wieprzowiny, które zmielisz samodzielnie przed wyrabianiem masy na kotlety mielone.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki, szynki lub karkówki wieprzowej
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych, namoczonych wcześniej grzybów
- mała marchewka
- mała kajzerka namoczona w mleku
- jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane lub olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z grzybami?
Mięso zmiel w maszynce. Cebulę zetrzyj na tarce i przyrumień na maśle klarowanym. Dodaj posiekane drobno, namoczone wcześniej grzyby i smaż przez chwilę. Odstaw. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Do mięsa dodaj musztardę, sól, pieprz. Wyrabiaj przez chwilę, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodaj grzyby przesmażone z cebulą, startą marchewkę, czosnek. Do masy dodaj także namoczoną w mleku kajzerkę. Bułka musi być bardzo dobrze odciśnięta.
Wbij jajko, wsyp natkę i całość dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj kotlety. Mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Do mielonych gorąco polecam surówkę z czerwonej kapusty oraz puree z kalafiora. Obiad będzie smakować wybornie.






































