Te panierowane jajka z zielonym farszem są inne niż wszystkie. Podam je na Wielkanoc

Planujesz zaskoczyć gości nietypową wielkanocną przekąską? Wypróbuj ten przepis. Panierowane jajka z zielonym farszem z pewnością podbiją niejedno podniebienie. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale efekt wart jest każdej minuty w kuchni. Przepis i ilustracje pochodzą z kanału Sprint Cooking na You Tube.
Faszerowane jajka
Jest wiele przepisów na faszerowane jajka. Popularne jest między innymi nadzienie z: pieczarek, ryb lub sosu tatarskiego. Ten przepis jest jednak inny niż wszystkie. Białka są serwowane w złocistej i chrupiącej panierce, a żółtka są składnikiem nietypowego zielonego farszu. Uwaga! Danie należy podać bezpośrednio po jego przygotowaniu. Wtedy smakuje najlepiej.

Ma działanie przeciwzapalne i dba o układ pokarmowy. Wystarczą 2 łyżki dziennie
Jajka panierowane i faszerowane
Ilustracje do tekstu pochodzą z kanału Sprint Cooking na You Tube. Autorka przepisu zapewnia, że faszerowane jajka to smaczna przekąska na każdą okazję.
Dalsza część tekstu pod filmem:
Lista składników:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ½ awokado
- ½ cytryny
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżki musztardy
- 1 surowe jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- pieprz i sól

Panierujemy i faszerujemy jajka
Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do przestudzenia. Obieramy awokado i kroimy je na mniejsze kawałki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Obrane jajka kroimy na pół, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z awokado, dodajemy łyżkę majonezu, pół łyżeczki musztardy, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Pora na panierowanie jajek. Roztrzep widelcem surowe jajka i zanurz w nim białka, a następnie obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane jajka wyłóż na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż je po pół minuty z jednej i drugiej strony. Usmażone na złoty kolor białka ułóż na papierowym ręczniku.
Napełnij rękaw cukierniczy zielonym farszem i wyłóż go na połówki jajek. Danie podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Wskazówki:
- Jeśli nie masz rękawu cukierniczego, nałóż farsz za pomocą łyżki.
- Musztardę możesz zastąpić ząbkiem czosnku.
Sprawdź też przepis na wiosenne ciasto i pastę rybną.






































