Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te panierowane jajka z zielonym farszem są inne niż wszystkie. Podam je na Wielkanoc
Monika Dec
Monika Dec 22.03.2025 11:38

Te panierowane jajka z zielonym farszem są inne niż wszystkie. Podam je na Wielkanoc

Panierowane jajka z farszem
fot.You Tube/Sprint Cooking

Planujesz zaskoczyć gości nietypową wielkanocną przekąską? Wypróbuj ten przepis. Panierowane jajka z zielonym farszem z pewnością podbiją niejedno podniebienie. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale efekt wart jest każdej minuty w kuchni. Przepis i ilustracje pochodzą z kanału Sprint Cooking na You Tube.

Faszerowane jajka

Jest wiele przepisów na faszerowane jajka. Popularne jest między innymi nadzienie z: pieczarek, ryb lub sosu tatarskiego. Ten przepis jest jednak inny niż wszystkie. Białka są serwowane w złocistej i chrupiącej panierce, a żółtka są składnikiem nietypowego zielonego farszu. Uwaga! Danie należy podać bezpośrednio po jego przygotowaniu. Wtedy smakuje najlepiej.

Bez nazwy (500 x 500 px).jpg
fot. Spirit Cooking

 

Ma działanie przeciwzapalne i dba o układ pokarmowy. Wystarczą 2 łyżki dziennie

Jajka panierowane i faszerowane

Ilustracje do tekstu pochodzą z kanału Sprint Cooking na You Tube. Autorka przepisu zapewnia, że faszerowane jajka to smaczna przekąska na każdą okazję.

Dalsza część tekstu pod filmem:

Lista składników:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ½ awokado
  • ½ cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżki musztardy
  • 1 surowe jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
jajka.jpg
fot. Canva

Panierujemy i faszerujemy jajka

Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do przestudzenia. Obieramy awokado i kroimy je na mniejsze kawałki, następnie skrapiamy  sokiem z cytryny. 

Obrane jajka kroimy na pół, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z awokado, dodajemy łyżkę majonezu, pół łyżeczki musztardy, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Pora na panierowanie jajek. Roztrzep widelcem surowe jajka i zanurz w nim białka, a następnie obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane jajka wyłóż na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż je po pół minuty z jednej i drugiej strony. Usmażone na złoty kolor białka ułóż na papierowym ręczniku.

Napełnij rękaw cukierniczy zielonym farszem i wyłóż go na połówki jajek. Danie podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Wskazówki:

  • Jeśli nie masz rękawu cukierniczego, nałóż farsz za pomocą łyżki.
  • Musztardę możesz zastąpić ząbkiem czosnku.

Sprawdź też przepis na wiosenne ciasto i pastę rybną.

 

Projekt bez nazwy - 2025-03-22T114421.275.jpg
fot. Sprint Cooking