Smakosze.pl Porady Żadna cebula. Wielkanocne pisanki farbuję za pomocą tej przyprawy
fot. Canva

Żadna cebula. Wielkanocne pisanki farbuję za pomocą tej przyprawy

23 marca 2024

Minął już okres fascynacji żywymi kolorami sztucznych barwników. Coraz częściej wracamy do tych pochodzących z natury. Jakie składniki dodawać do wody, by zapewnić paletę barw wielkanocnym kraszankom?

Farbowanie jajek

W polskich święconkach spotykamy dwa rodzaje jajek, nazywane pisankami i kraszankami . Technicznie rzecz biorąc, farbując jajka robimy te drugie. Krasimy, je, czyli nadajemy im kolory.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w pofarbowanej skorupce jajka wydrapać wzór lub go narysować. Możemy więc przygotować pisanki na bazie naszych kraszanek. By jajka były kolorowe, możemy – wzorem naszych babć – sięgnąć po naturalne barwniki.

barwione jajka
fot. Canva
Wlewam jajka do chleba i dodaję resztę składników. Ten przepis to hit
Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”

Jajka farbowane w kurkumie

By uzyskać jajka w ciekawym, dość jasnożółtym kolorze, używamy kurkumy. Ten żółty proszek znamy zazwyczaj jako przyprawę jadalną. Gorzka w smaku, jest częstym gościem w potrawach o indyjskim pochodzeniu .

Mieszkańcy Indii wiedzą również jednak doskonale, że kurkuma jest świetnym barwnikiem . Ciepłe żółte tony częste choćby w ubraniach w tamtym regionie świata są skutkiem stosowania właśnie kurkumy jako barwnika.

Naturalne barwniki jaj

Przed barwieniem jajka warto dla lepszego efektu umyć w sodzie oczyszczonej. W tym celu namaczamy je przez 20-30 minut w roztworze z jednej łyżki sody na litr wody . Po upływie tego czasu myjemy je jeszcze raz, a następnie płuczemy w zimnej wodzie.

Jajka barwimy na żółto kurkumą podobnie jak cebulą czy czerwoną kapustą na inne kolory: gotując je w wodzie doprawionej tą przyprawą i octem. Dwie łyżki kurkumy rozrabiamy w połowie szklanki wody z łyżką octu , dodajemy do garnka z wodą, umieszczamy w niej jajka i gotujemy przez 10 minut. Aby kolory były żywsze – obojętnie, jakiego barwnika użyjemy – jajka można natłuścić po zafarbowaniu .

Dowiedz się też, jakie składniki muszą się znaleźć w święconce i przeczytaj o pierwszej restauracji w kosmosie .

jajka w kurkumie
fot. Canva
Taką zapiekankę podam na obiad w Środę Popielcową. Robi się sama i nie ma w niej mięsa
Biorę czerstwy chleb i zalewam tymi składnikami. Nic się nie marnuje, a ja mam pyszną kolację
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy