Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlewam jajka do chleba i dodaję resztę składników. Ten przepis to hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.03.2024 09:28

Wlewam jajka do chleba i dodaję resztę składników. Ten przepis to hit

jajka w chlebie
fot. youtube.com/recetas_apetitosas

Dzięki temu przepisowi powszedni chleb zmienia się w pełny, pyszny i zaskakujący posiłek. Wystarczy dodać do niego jajka i wybrane dodatki. Ta potrawa to obiad inny niż wszystkie.

Zapiekany chleb

Polakom nieobce jest używanie wydrążonego chleba jako naczynia. Serwujemy tak przecież nierzadko żurek. A jednak potrawa, którą tu pokazujemy, jest inna.

Skórka chleba jest tu nie tyle miseczką do zupy, co pełnowartościowym składnikiem serwowanego posiłku, a wręcz jego bazą. Na tej bazie powstaje doskonała zapiekanka, której składnikami możemy żonglować jak lodówka pozwala.

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/recetas_apetitosas
Taką zapiekankę podam na obiad w Wielki Piątek. Robi się ją szybko i nie ma w niej mięsa Koi nerwy, leczy gardło i poprawia urodę. Wszystko, co warto wiedzieć o rumianku

Chlebowa zapiekanka

Do wykonania tej zapiekanki nada się każdy chleb, jaki przyjdzie nam do głowy. Dobrze, by nie był zbyt duży i miał okrągłą formę – a takich pod dostatkiem w naszych piekarniach. Ilustracje do przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Recetas apetitosas, gdzie używany jest ciemny chleb żytni.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 bochenki chleba (lub jeden większy)
  • 8 jajek
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 kule mozzarelli
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany, wybrane zioła

Zapiekany chleb

Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę i przysmażamy z przyprawami na niewielkiej ilości oliwy, aż stanie się złocisty. Odstawiamy do przestudzenia.

Z okrągłych bochenków chleba odkrawamy górę i wydrążamy je, ale niezbyt dokładnie. Do wnętrza chlebów wlewamy po 4 jajka bez rozbijania ich. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Szczypiorek siekamy, mozzarellę kroimy w plastry, a paprykę w drobną kostkę. Można dodać także np. pieczarki, oliwki czy więcej warzyw. Do wnętrza chlebów przekładamy kurczaka, warzywa i szczypiorek. 

Zapiekankę nakrywamy plastrami mozzarelli i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Serwujemy w plastrach lub krojone jak tort.

Wypróbuj też przepisy na placuszki z białej rzodkwi i pieczony schab z warzywami.

faszerowanie chleba kurczakiem
fot. youtube.com/recetas_apetitosas