Smakosze.pl Przepisy Żadna cukinia. Wachowicz robi musztardę z zupełnie innych składników
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Żadna cukinia. Wachowicz robi musztardę z zupełnie innych składników

27 sierpnia 2024

Jak w wypadku wielu innych potraw i dodatków, także nazwa musztardy rozszerzyła swoje znaczenie i dziś mamy wiele jej warzywnych odpowiedników. Ewa Wachowicz przypomniała bardziej tradycyjny przepis. Z jej dodatkami ma on jednak zupełnie nowe oblicze.

Musztarda Ewy Wachowicz

Podobno ta znana już w starożytności potrawa zaczynała swoją karierę jako lekarstwo. Dziś mamy lepsze środki lecznicze. Trudno jednak o lepszy niż musztarda dodatek, zwłaszcza do mięs, i bazę do sosów.

Wybór musztard w sklepach jest olbrzymi. Niestety, jak wiele innych produktów, dzielą się one na tanie i dobre. Najlepszym sposobem, by w jednym słoiku połączyć te dwie cechy, jest domowy wyrób. Odpowiednim przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz .

musztarda jako dodatek

Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Mówią na niego “cytryna północy”

Prosta domowa musztarda

Na pewno zaletą jej przepisu jest łatwość przygotowania takiej musztardy . Do przepisu Wachowicz wystarczy blender i kilka prostych składników. Wiele zależy od przypraw, dlatego właśnie warto zwrócić uwagę na ciekawy zestaw proponowany przez kucharkę.

Składniki

  • 200 g gorczycy
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 30 ml oliwy
  • 20 ml miodu
  • Po ½ łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz

Wachowicz przygotowuje musztardę

Do garnka wlewamy ocet i podgrzewamy ze 150 ml wody. Dodajemy przyprawy, w tym pieprzu do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy .

W ciepłym naparze rozpuszczamy miód i wsypujemy gorczycę. Odstawiamy na dzień , by ziarna zmiękły. Następnie blendujemy je na gładki krem i mieszamy z oliwą. Musztarda jest gotowa do jedzenia, ale po kilku godzinach nabierze więcej smaku .

Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i sernik z rosą .

kokilka z musztardą

Weź szynkę, ser i jajko i zawiń w ciasto francuskie. Rodzina wciąż mnie prosi o taką kolację
Poszatkuj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis to cud, smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy