Smakosze.pl Przepisy Żadna fasolowa, żadna grochówka. Ta zupa jest 100 razy lepsza, syci na długie godziny i cudownie rozgrzewa
YouTube/@Our Yemeni K

Żadna fasolowa, żadna grochówka. Ta zupa jest 100 razy lepsza, syci na długie godziny i cudownie rozgrzewa

17 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mróz za oknem, a ty kombinujesz, co by tu upichcić. Czy posiłek ma być rozgrzewający i sycący na długo? Jeżeli tak to idealnym wyborem będzie ta zupa. Przeczytaj przepis i przekonaj się sama.

Jak nie zupa fasolowa ani grochowa to jaka?

Przywykliśmy już do tego, że wszystkie zupy, które zawierają rośliny strączkowe, są nie tylko pożywne i zdrowe, ale też bardzo dobrze rozgrzewają. Wynika to z tego, że te polewki są bardziej zawiesiste, gęste i dłużej zostają w żołądku.

Możesz powiedzieć, że wiesz, o tych aspektach, ale akurat nie lubisz tych warzyw. Fakt, nie każdy lubi groch, czy fasolę w zupie, ale mam dla ciebie rozwiązanie. Co byś powiedziała na zupę z soczewicy? Jeżeli się zgadasz, bierzmy się za jej przygotowanie.

fasola.jpg
Canva/@Pexels
Ugotuj ryż, dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Co będzie potrzebne do zrobienia tej zupy?

Na tę zupę będą potrzebne ci składniki znajdujące się poniżej. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Our Yemeni K, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie artykułu.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 200 g soczewicy
  • 2 marchwie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 3 l wody
  • 1 seler naciowy
  • imbir
  • czosnek
  • kminek
  • kolendra
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Prosty przepis na sycącą zupę

Zacznij od wsypania soczewicy do miski, a następnie zalej ją wodą i odstaw na około 40 minut . W czasie kiedy soczewica się moczy, obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

Następnie obierz 6 ząbków czosnku i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do cebuli. Wypłucz  seler naciowy i pokrój go na kawałki o grubości 1 centymetra . Marchew obierz, pokrój w kostkę i podsmaż z pozostałymi warzywami.

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj pomidory z puszki i podsmaż. Składniki muszą się połączyć. Dopiero wtedy dodaj odsączoną soczewicę . Wszystko wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, kolendrą, liśćmi laurowymi oraz startym imbirem .

Całość dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając. Ogień zmniejsz na najmniejszy płomień, garnek przykryj i zostaw tak na 40 minut . Po tym czasie wyciągnij liście laurowe, kuchenkę wyłącz, a zupę zblenduj.

Zupa gotowa, a tobie pozostało tylko posiekać pietruszkę, dodać do każdej porcji i rozgrzewać się w ten mroźny czas. Sprawdź, jak zrobić napoleonkę na karnawałowe przyjęcie oraz jaką rybę powinnaś jeść częściej .

imbir czosnek.jpg
Canva/@kynny
Lewandowska zupełnie zmieniła przepis na pączki. Zrezygnowała z ich smażenia
Mieszam kawę z przyprawami i zanurzam w nich mięso. Zbiera same pochwały
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy