Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania
Cenimy znanych z mediów kucharzy za to, że pokazują nam potrawy, o których nie mieliśmy pojęcia. Jeden z nich, Karol Okrasa, zaproponował mało znany w Polsce przepis na śniadanie z jajek, które wygląda zupełnie inaczej niż te, do których przywykliśmy. Oto szakszuka.
Jajko na śniadanie
Jajko to nieprzeceniony produkt, zwłaszcza na śniadanie. Źródło dobrze przyswajalnego białka, kwasów omega i licznych mikroelementów , jest dodatkowo pyszne i sycące. Nic dziwnego, że na całym świecie roi się od potraw, które za podstawę mają właśnie jajka.
Szakszuka jest jedną z takich potraw. Egzotyczna nazwa, podobnie jak całe danie, wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej . Charakterystyczne dla tamtego regionu przyprawy wzbogacają smak warzyw, w których pływają ugotowane wybite jajka.
Szakszuka zamiast jajecznicy
Szakszuka jest sycącą i pyszną alternatywą dla znanych nam potraw z jajek, ale nie tylko. Zawiera bowiem bardzo dużo warzyw, a zatem podana ze świeżym chlebem z masłem stanowi świetnie zbilansowane śniadanie na długi dzień. Oryginalnie do przygotowania szakszuki używa się świeżych pomidorów , a przede wszystkim posypuje ją kolendrą , która nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Okrasa pokazuje swoją wersję na szybką domową wersję tego dania. Proponuje też, by podawać je z chlebem skropionym oliwą i podpieczonym w piekarniku.
Składniki
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 cebula dymka
- 1 papryczka chili
- 7 łyżek passaty pomidorowej
- Sól, pieprz, kumin
- Masło i olej do smażenia
Przygotowujemy prostą szakszukę
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju. Kiedy jest zeszklona, dodajemy do niej passatę pomidorową i drobno posiekane chili. Przyprawiamy kuminem, czyli kminem rzymskim . Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
Cebulę mieszamy jeszcze raz z pulpą pomidorową, a w środku sosu robimy zagłębienie. Wbijamy do niego jajk a uważając, by nie rozwalić żółtek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż białko będzie ścięte . Do posypania używamy posiekanej dymki .
Wypróbuj też przepisy na napój z diety gwiazd Hollywood i niezwykle efektowną szarlotkę .