Smakosze.pl Przepisy Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania
facebook.com/karolokrasa; Canva

Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania

19 kwietnia 2024

Cenimy znanych z mediów kucharzy za to, że pokazują nam potrawy, o których nie mieliśmy pojęcia. Jeden z nich, Karol Okrasa, zaproponował mało znany w Polsce przepis na śniadanie z jajek, które wygląda zupełnie inaczej niż te, do których przywykliśmy. Oto szakszuka.

Jajko na śniadanie

Jajko to nieprzeceniony produkt, zwłaszcza na śniadanie. Źródło dobrze przyswajalnego białka, kwasów omega i licznych mikroelementów , jest dodatkowo pyszne i sycące. Nic dziwnego, że na całym świecie roi się od potraw, które za podstawę mają właśnie jajka.

Szakszuka jest jedną z takich potraw. Egzotyczna nazwa, podobnie jak całe danie, wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej . Charakterystyczne dla tamtego regionu przyprawy wzbogacają smak warzyw, w których pływają ugotowane wybite jajka.

szakszuka na patelni
fot. Canva
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

Szakszuka zamiast jajecznicy

Szakszuka jest sycącą i pyszną alternatywą dla znanych nam potraw z jajek, ale nie tylko. Zawiera bowiem bardzo dużo warzyw, a zatem podana ze świeżym chlebem z masłem stanowi świetnie zbilansowane śniadanie na długi dzień. Oryginalnie do przygotowania szakszuki używa się świeżych pomidorów , a przede wszystkim posypuje ją kolendrą , która nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Okrasa pokazuje swoją wersję na szybką domową wersję tego dania. Proponuje też, by podawać je z chlebem skropionym oliwą i podpieczonym w piekarniku.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 cebula dymka
  • 1 papryczka chili
  • 7 łyżek passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz, kumin
  • Masło i olej do smażenia

Przygotowujemy prostą szakszukę

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju. Kiedy jest zeszklona, dodajemy do niej passatę pomidorową i drobno posiekane chili. Przyprawiamy kuminem, czyli kminem rzymskim . Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.

Cebulę mieszamy jeszcze raz z pulpą pomidorową, a w środku sosu robimy zagłębienie. Wbijamy do niego jajk a uważając, by nie rozwalić żółtek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż białko będzie ścięte . Do posypania używamy posiekanej dymki .

Wypróbuj też przepisy na napój z diety gwiazd Hollywood i niezwykle efektowną szarlotkę .

zbliżenie na szakszukę
fot. Canva
Weź ciasto francuskie i ułóż na nim biszkopty. Ten deser to hit w moim domu
Przy tym zwykły chleb w jajku może się schować. Podziękujesz za ten patent
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy