Smakosze.pl Przepisy Żadna jajecznica, turecka wersja smakuje 100 razy lepiej. To moje ulubione śniadanie
Fot. Canva/towfiqu barbhuiya

Żadna jajecznica, turecka wersja smakuje 100 razy lepiej. To moje ulubione śniadanie

13 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jajecznica na śniadanie to już przeszłość. Spróbuj zdecydowanie lepszego dania na pierwszy posiłek. Jest ono ciekawsze pod względem smaku. A dzięki składnikom jest pełnowartościowym i sycącym śniadaniem. Wypróbuj danie z tego przepisu, a początek dnia będzie należał do udanych.

Danie lepsze niż jajecznica

Wydawałoby się, że nie może istnieć lepsze danie na śniadanie niż jajecznica. Moje myślenie zmieniło się, kiedy poznałem przepis na menemen. Jest to turecka wersja jajecznicy, która smakuje i wygląda wybornie. Zakochałem się w tym daniu od pierwszego kęsa, dlatego postanowiłem, podzielić się przepisem na nie razem z tobą.

Koniecznie zrób menemen na najbliższe śniadanie , a nie zawiedziesz się. Rodzina będzie się dziwiła, że nie ma tradycyjnej jajecznicy, ale kiedy spróbują, będą w siódmym niebie. Wypróbuj przepis, bo nie zawiedziesz się. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników oraz przepis.

jajka.jpg
Fot. Canva/Leung Cho Pan
To najprostszy przepis na sernik, jest puszysty i nie opada. Najważniejszy jest 1 składnik

Nie tylko jajka

Do przygotowania tureckiej jajecznicy - menemen, będziesz potrzebowała nie tylko jajek, ale też innych składników, które stworzą obłędny smak tego śniadaniowego dania. Wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście poniżej. Jest ich nieco więcej niż na klasyczną jajecznicę, ale na szczęście nie są one zbyt drogie. Dzięki nim stworzysz fantastyczne danie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 50 g sera fety
  • ¼ zielonej papryki
  • odrobina masła
  • oliwa
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na menemen

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Paprykę umyj, a następnie pokrój ją w małą kostkę . Wsyp ją na patelnię i podduszaj przez 3 minuty. Dodaj odrobinę masła, kiedy się rozpuśc,i wlej pomidory z puszki. Wymieszaj wszystkie składniki i doprowadź do zagotowania.

Przypraw pieprzem, solą oraz mieloną papryką słodką. Wymieszaj. Ser pokrój w kotkę i dorzuć go do pomidorów. Gotuj przez chwilę. Na koniec wbij jajka i za pomocą drewnianej łyżki rozmieszaj je delikatnie. Gotuj przez chwilę, potem wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotowy menemen podawaj z dobrym pieczywem, a będzie smakowało wybornie. Sprawdź przepis na szybki sernik oraz poznaj przepis na szybkie ciastu z dżemu .

menemen.jpg
Fot. Canva/iremtastan
To ostatnio moja ulubiona zupa. Dzięki temu składnikowi syci na wiele godzin
Ten przepis na miód z mniszka dostałem od babci. Jest w mojej rodzinie od pokoleń
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy