Smakosze.pl Przepisy Żadna jarzynowa, to jest 100 razy lepsze. Na Wielkanoc zrób pyszną babkę sałatkową
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Żadna jarzynowa, to jest 100 razy lepsze. Na Wielkanoc zrób pyszną babkę sałatkową

6 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie rób jarzynowej na Wielkanoc. Poznaj przepis na niezwykłą babkę sałatkową. Smakuje obłędnie i robi się ją błyskawicznie. Zrób ją i zaskocz swoją rodzinę przy wielkanocnym stole.

Zupełnie inna babka

Ta babka sałatkowa to majstersztyk. Smakuje jak sałatka jarzynowa, a wyglądem przypomina klasyczną babkę wielkanocną. Jej smak jest naprawdę doskonały i potrzeba wiele, aby mieć ją we własnym domu.

Składniki są praktycznie takie same jak na jarzynową. A to oznacza, że nie będzie drogo. W dodatku robi się ją błyskawicznie i bardzo łatwo. Nie wiem, jak ty, ale ja już wiem, że podam ją rodzinie na Wielkanoc.

jajka na twardo.jpg
Fot. Canva/MeaoFoto

Włóż do rękawa i wsadź do pieca. Obiad na 2 dni, naje się cała rodzina

Składniki jak na jarzynową

Potrzebne składniki mogą przypominać te na jarzynową. Mimo wszystko sprawdź dokładnie poniższą listę z potrzebnymi produktami. Zobacz, czego ci brakuje i zaczynajmy przygotowanie babki. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki:

  • 180 g twojej ulubionej szynki
  • 10 jajek
  • 180 g majonezu
  • 200 ml wody
  • 40 g żelatyny
  • mieszanka warzyw na sałatkę (pokrojone w kostkę: marchew, ogórki kiszone oraz groszek)
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na niezwykłą babkę wielkanocną

Zacznij od ugotowania jajek na twardo . Następnie obierz je skorupki. Do dużej miski wsyp mieszankę warzyw. Dodaj 4 pokrojone w kostkę jajka. Szynkę pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki . Wsyp pieprz oraz sól.

Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Ma powstać jednolita i gładka masa. Do małej miski wlej ciepłą wodę i rozpuść w niej żelatynę. Okrągłą formę do pieczenia babki wyłóż folią spożywczą. Pozostałe jajka pokrój w cienkie plastry. Wyłóż nimi spód oraz boki foremki. Zrób to tak jak na zdjęciu poniżej.

Do miski z sałatką wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż ją do foremki i równomiernie rozłóż. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc . Kiedy sałatka stężeje, krój ją na kawałki i częstuj gości na Wielkanoc. Sprawdź, jak zrobić domowe bułki oraz poznaj przepis Wachowicz na rosół.

jajka w foremce.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Łupiny cebuli to nie wszystko, tak zawsze farbuję jajka na Wielkanoc. Trik na medal
Takie pyszne tulipany podam na Wielkanoc. Kowalowa spod 4 padnie z zazdrości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy