Łupiny cebuli to nie wszystko, tak zawsze farbuję jajka na Wielkanoc. Trik na medal

Powoli zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, a to oznacza, że na stołach ujrzymy przepyszne i aromatyczne potrawy, które będą tylko czekać, aby ich skosztować. Lecz to nie wszystko. Nie zapominajmy również o malowanych jajkach wielkanocnych, które dodają całemu wystrojowi niesamowitego uroku. Jak najlepiej to robić? Przekonajcie się sami.
Tradycja Wielkanocy
Już wkrótce rozpoczną się intensywne przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Wszystko rozpocznie się od strojenia, uzupełniania a na końcu poświęcenia koszyczków i ich zawartości. Następnie nastąpi planowanie przepisów i niesamowity proces gotowania smakowitych dań, które chwilę później zagoszczą na wielkanocnym stole. Do tego wszystkiego dochodzi oczywiście również wybór dekoracji. Oprócz baranków, czekoladowych królików i innych kolorowych ozdób, nie można zapomnieć o tradycyjnych pisankach – jajkach zdobionych różnorodnymi technikami.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich pyszności jak babka wielkanocna, mazurek, wędliny, pasztet, sałatki czy też jajka faszerowane i żurek. Należy również pamiętać o ozdobach, które sprawiają, że cały stół prezentuje się także wspaniale pod względem wizualnym. Dlatego ważne jest malowanie pisanek i ich dekorowanie. Istnieje wiele sposobów na to, jak to zrobić. Który jest najlepszy?

Pisanki malowane z użyciem cebuli i hibiskusa?
Hibiskus jest dodawany często do różnych herbat, lemoniad czy soków. Ponadto często jest składnikiem dekoracji słodkich pyszności. Wyróżnia się on przede wszystkim żywą barwą, ale również fantastycznym zapachem oraz charakterystycznym smakiem. Do przygotowania pisanek będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 6 jajek
- 80 g herbaty hibiskusowej liściastej
- 4 cebule
- ocet
- łyżka soli
- kartka papieru
- gaza
Sprawdź przepis na zupę fasolową. Zobacz, jak zrobić ciasto idealne na Dzień Kobiet.
Jak przygotować przepiękne pisanki?
Przygotowanie takich pisanek jest bardzo proste i z pewnością zrobią one furorę na wielkanocnym stole.

W pierwszej kolejności obieramy cebulę z łupin, które mielimy za pomocą blendera. Następnie umieszczamy je w misce i łączymy z kawałkami kartki papieru. Wszystko razem mieszamy.
W kolejnym kroku zanurzamy jajko w occie, po czym obtaczamy je w mieszance łupin i papieru. Tak przygotowane jajko owijamy starannie w gazę, po czym szczelnie zawijamy je w pakunek.
Pozostałe łupiny i papier przekładamy do garnka i zalewamy je wodą, solimy, dodajemy hibiskus, a także mniej więcej 4 łyżki octu. Całość podgrzewamy, pamiętając jednocześnie o tym, aby dokładnie wymieszać miksturę.
W momencie, kiedy woda z dodanymi składnikami zacznie się nagrzewać, należy dodać jajka i gotować ja tak długo, aż uzyskają stan na twardo, czyli około 8-10 minut.
Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z kuchenki, natomiast zostawiamy jajka w przygotowanej mieszance na 40 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie usuwamy gazę oraz kawałki papieru, które do niej przylegają.
Efekt końcowy? Tak zrobione pisanki będą przypominać piękne bursztyny z interesującymi wzorami. Będą nie tylko smaczne, ale także zachwycą wszystkich swoim wyglądem.





































