Żadna kapusta. Wachowicz zawija gołąbki w warzywo, o którym nikt by nie pomyślał
Gołąbki to mięso mielone z dodatkami zawinięte w liście. Ale jakie liście? Większość z nas powiedziałaby, że kapusty. Ale Ewa Wachowicz ma na to swój pomysł.
Gołąbki Ewy Wachowicz
Można by z przekąsem powiedzieć, że takie danie to kaprys gwiazdy. Owszem, Ewa Wachowicz jest swego rodzaju celebrytką świata polskich kulinariów. Trudno jednak odmówić jej kreatywności, a jej daniom – smaku.
Dlatego choć pierwszy raz słyszymy o takich gołąbkach, wielu wzruszy ramionami i powie: ot, dzień jak co dzień w świecie kreatywnego gotowania. Tak jest w istocie: oto gołąbki z soczewicy i kaszy gryczanej zawinięte w liście jarmużu . Tak, jarmużu. Tak, bez mięsa.
Wegetariańskie gołąbki
Jarmuż to niedoceniane warzywo . Pełne w smaku, sztywne liście są źródłem przeciwutleniacza zwanego sulforafanem. Działa on przeciwnowotworowo w stopniu, który sprawił, że jarmuż cieszy się statusem tzw. superjedzenia. Choć jest dostępny w sklepach, sięgamy po niego za rzadko.
Składniki
- Liście jarmużu
- 1 opakowanie boczku
- 200 g soczewicy
- 200 g kaszy gryczanej
- ½ papryki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 jajko
- Świeży czosnek niedźwiedzi, cząber
- 1 łyżka masła
- 10 ml octu jabłkowego
- Sól, pieprz
Gołąbki soczewicowe Wachowicz
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy łyżkę octu i obgotowujemy liście do miękkości . Po chwili przekładamy je do lodowatej kąpieli.
Soczewicę zagotowujemy i cedzimy. Zagotowujemy też kaszę gryczaną – bez rozgotowywania. Oba składniki mieszamy. Paprykę i pomidora nakrawamy delikatnie i zalewamy wrzątkiem. Kiedy skóra zacznie się marszczyć, wyjmujemy warzywa i zdejmujemy ją nożem. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy.
Kilka liści czosnku niedźwiedziego drobno siekamy. Wszystko przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem. Kiedy smak będzie zbalansowany, mieszamy wszystko z wybitym jajkiem.
Z liści jarmużu wykrawamy twardy rdzeń. Faszerujemy gołąbki jak normalnie, zawijając ciasno. Układamy je w naczyniu do zapiekania , a następnie przykrywamy plastrami boczku.
Potrawę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni . Ewa Wachowicz radzi podawać takie gołąbki z sosem tzatziki , z jogurtu greckiego i startego na tarce, odciśniętego ogórka przyprawionego czosnkiem i odpowiednimi przyprawami.
Wypróbuj też przepisy na cukinię w niezwykłej marynacie i kluski na jogurcie .