Pakuję pomidory do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję za nie podziękowania
Pomidory mogę jeść przez cały rok. Te zamknięte w słoikach z aromatyczną mieszanką, smakują wyjątkowo. Podaję je do dań mięsnych i ziemniaczanych. Pomidory znakomicie wzbogacają smak potraw.
Pomidory, czyli smak zamknięty w słoiku
Lubisz pomidory? Ja za nimi przepadam. Jadam je w dosłownie każdym wydaniu. Jednak najbardziej lubię pomidory w pysznej mieszance. Taki rarytas zamykam w słoikach i sięgam po niego, gdy mam ochotę. Pomidory w ostrej, czosnkowo-ziołowej mieszance wzbogacają smak dań obiadowych i przekąsek.
Dodaję je do surówek i jadam też z pieczywem. Polecam przepis na pomidory w tym pysznym wydaniu. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Schneller Koch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Zapomnij o ziemniakach. Najlepsze kluski zrobisz z tego składnikaJak zrobić pomidory w słoiku?
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 ostre papryczki
- 1 główka czosnku
- 25 g kolendry
- 25 g natki pietruszki
- 25 g bazylii
Składniki na zalewę:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
Przygotowanie pomidorów zacznij od umycia pomidorów i pokrojenia ich w połówki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na mniejsze części. Papryki włóż do blendera, dołóż ostrą papryczkę i czosnek. Składniki zblenduj.
Następnie dodaj kolendrę, natkę pietruszki i bazylię. Ponownie odpal blender. Teraz zajmij się przygotowaniem zalewy. Do wody wsyp sól i cukier. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Do wcześniej wyparzonych słoików nałóż 3-4 łyżki mieszanki paprykowo-ziołowej. Ułóż w słoikach pomidory i zlej je zalewą.
Pomidory o smaku paprykowo- ziołowym najlepsze
Teraz słoiki mocno zakręć. Ułóż je w garnku i pasteryzuj przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z garnka i ustaw na ściereczce. Odkręć słoiki i do każdego słoika wlej 2 łyżki octu. Potem zakręć i ustaw do góry dnem. Tak przyrządzone pomidory w paprykowo- ziołowej mieszance są ostre i bardzo smaczne.
Ziołowe i z nutką czosnku będą doskonale pasować do mięsnych i ziemniaczanych dań obiadowych. Wypróbujesz raz ten przepis i już często będziesz do niego wracać. Pisaliśmy o tym, co włączyć do codziennej diety, by chronić się przed kleszczami. Podpowiadaliśmy też, czego nie należy czyścić octem.