Żadna pomidorowa. Zimą na rosole gotuję tę sycącą i treściwą zupę
Od teraz nigdy nie wylejesz rosołu. Ten przepis pokaże ci, że możesz zrobić z niego inną zupą. Będzie smacznie i bardzo sycąco.
Nie wylewaj, zrób zupę
Pewnie nie raz ci się zdarzyło, ugotować czegoś za dużo. Dotyczy to każdego z nas. U mnie zawsze tak jest z rosołem. Uwielbiam tę zupę na tyle, że zawsze gotuję jej za dużo. Niestety nawet najlepszy rosół może się w pewnym momencie przejeść i co wtedy?
Parę razy zdarzyło mi się go wylać. Później mroziłem, aby ta smaczna zupa została ze mną na dłużej. Ostatnio jednak wykorzystuję go do stworzenia innej zupy. I nie jest to pomidorowa. Smak jest rewelacyjny, a dodatkowo to niezwykle treściwa zupa.
Rosół mam, ale co jeszcze?
Zupa, którą robię z rosołu to krupnik. Wychodzi coś niezwykłego. Wywar bazowy dostarczy warzywną i mięsną kompozycję w smaku. Natomiast składniki, które pochodzą z krupniku, dodają tej fuzji treściwości. Jeżeli zostało ci sporo rosołu z niedzieli, zrób z niego krupnik.
Składniki:
- 150 g kaszy pęczak
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 marchew
- 1 por
- 1 seler
- około 2 l rosołu
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przepis na zupę z rosołu
Gotowanie tej zupy zacznij od podgrzania rosołu. W tym czasie przygotuj warzywa . Marchew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój małą w kostkę . Seler obierz, wypłucz, a następnie pokrój na ćwiartki. Pora wypłucz, następnie odetnij zieloną część, a białą pokrój w paski .
Kiedy zupa się gotuje, dodaj do niej warzywa, ale oprócz ziemniaków . Te dodamy na sam koniec. Kaszę dokładnie wypłucz i wsyp ją do zupy . Pamiętaj, że słabo wypłukana kasza nada zupie większej mętności i gęstości, dlatego zrób to dobrze.
Wsyp sól, pieprz, ziele angielskie oraz dodaj liście laurowe. Gotuj przez około 30 minut. Na koniec dodaj ziemniaki, mają się gotować, aż osiągną miękkość. Twój krupnik na rosole gotowy i co ważne nic się nie zmarnowało. Sprawdź, jak zrobić surówkę na dwa tygodnie oraz co możesz zrobić z czerstwego pieczywa .