Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodajemy go do rosołu, a ma inne zalety. O jednej nie wie prawie nikt
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.01.2024 09:30

Dodajemy go do rosołu, a ma inne zalety. O jednej nie wie prawie nikt

lubczyk
Canva/Adam Smigielski

Zioła dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Ta, którą chcemy przybliżyć często trafia do rosołu i ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Można z niej zrobić też coś wyjątkowo smacznego. 

Lubczyk nie tylko do zupy

Lubczyk jest nazywany ziołem na miłość. Nazwa pochodzi z medycyny ludowej, która lubczyk traktowała jako zioło, które chroni, otwiera na miłość, pogłębia i wywołuje prawdziwe uczucie. To zioło wykorzystywane jest w kuchni i medycynie naturalnej. Zawiera wysokie stężenie składników bioaktywnych, których najwięcej jest w korzeniu.

Wyciągi z korzenie lubczyku mają działanie moczopędne, pomagają w zwalczaniu infekcji układu moczowego i kamieni nerkowych. Lubczyk korzystnie działa na układ krążenia i układ  trawienny. Pomaga w uśmierzeniu bólu menstruacyjnego i chorób układu oddechowego. Jednak osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe i moczopędne powinny, skonsultować się z lekarzem zanim sięgną po napar z lubczyku. 

lubczyk
Canva/Foodiesfeed
1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznych

Lubczyk i jego właściwości

Osoby, które zdecydują się na suplementację korzenia lubczyku, powinny ograniczyć wychodzenie na słońce. Może dojść do oparzeń i stanów zapalnych skóry. Również kobiety w ciąży, czy panie karmiące piersią, a także młodzież do 18. roku życia nie powinni zawierać preparatów zawierających korzeń lubczyku. 

Z tej części lubczyku przygotowuje się lecznicze napary, preparaty i suplementy diety. W kuchni lubczyk stanowi dodatek do zup i sosów. Pasuje do jajecznicy, dań na bazie twarogu. Można dodawać go do napojów i chleba. Warto pamiętać, że ta przyprawa jest bardzo intensywna w smaku, dlatego trzeba stosować ją z umiarem. Ma lekko cierpki, gorzkawy smak. Lubczyk ma też ważną zaletę. Można z niego przygotować zupę krem. 

Jak przyrządzić zupę krem z lubczyku?

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego lubczyku
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka
  • 1 żabek czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • ⅓ pora
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy zaczynamy od podduszenia cebuli i marchewki. Po 5 minutach wrzucamy resztę składników i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy około 30 minut. 

Gdy przestygnie blendujemy na gładki krem. Taką zupę możemy podać z grzankami lub z pieczywem. Potrawa jest wyrazista w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z nią nawet osoby, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Pisaliśmy o patencie na pyszne schabowe. Przedstawialiśmy sposób Katarzyny Bosackiej na rosół, który wzmacnia odporność. 

lubczyk
Canva/Foodiesfeed

Źródło: wprost.pl, vitapedia.pl