Smakosze.pl Przepisy Żadna śmietana. Wachowicz zalewa mizerię szalenie zdrowym produtem
Canva/Langan, Facebook/Ewa Wachowicz

Żadna śmietana. Wachowicz zalewa mizerię szalenie zdrowym produtem

18 lipca 2023

Mizeria pasuje nie tylko do letnich obiadów. Lubimy ją jeść bez względu na porę roku. Zwykle dodajemy do niej śmietanę. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inny produkt. To niezwykle zdrowa alternatywa dla tłustej śmietany.

Mizeria, jedz ją na zdrowie

Mizeria podana w gorące dni orzeźwia i gasi pragnienie. Wraz z ogórkami dostarczamy naszemu organizmowi takich witamin jak: C, A, E, K i B. Oprócz tego mizeria jest dobrym źródłem białka i bakterii probiotycznych. Ogórki zawierają też żelazo i magnez, które dobroczynnie wpływają na nasz układ krwionośny i redukują bolesne skurcze mięśni.

Przeważnie do mizerii trafia też śmietana, która jest bogata w tłuszcz. Nie powinny jeść jej osoby, które zmagają się z otyłością. Zdrowszą opcją będzie dodatek, który proponuje Ewa Wachowicz. Polecamy mizerię z octem winnym. Dopełnia on doskonale smak mizerii.

Weź widelec i wbij go w polędwiczkę z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Dodaj ocet winny do mizerii

Ocet jest znany od tysięcy lat. Z powodzeniem stosowany nie tylko w kuchni, ale i w medycynie ludowej. Pomagał zwalczać infekcje, reumatoidalne zapalenie stawów, regulował poziom cholesterolu i dobroczynnie wpływał na układ krwionośny. Ocet winny zawiera dużo cennych minerałów.

Znajdziemy w nim: potas, fosfor, sód, wapń, magnez, żelazo i witaminę C. Ocet winny wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza ryzyko powstania chorób serca i miażdżycy. Ma też działanie bakteriobójcze, spowalnia procesy starzenia, redukuje zmarszczki, zapobiega wzdęciom i wspomaga proces odchudzania. Ewa Wachowicz dodaje go zamiast śmietany do mizerii.

Jak przygotować mizerię od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 4 ogórki
  • ½ cebuli
  • łyżka cukru pudru
  • koperek
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Możesz też zetrzeć na tarce. Do ogórków dodaj szczyptę soli i odstaw na kwadrans, by ogórki puściły sok. Po tym czasie odcedź ogórki, a cebulę pokrój w piórka.

Dodaj też posiekany koperek, dolej ocet winny, cukier puder i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i możesz podawać do dań obiadowych. Pisaliśmy o patencie na mizerii prosto z restauracji. Podawaliśmy też przepis na kontrowersyjną mizerię po warszawsku.

mizeria
Canva/Ls9907

Źródło: haps.pl

Nie ziemniaczane, nie z cukinii. Placki z tego warzywa smakują o niebo lepiej
Mój dziadek nie zbierał grzybów w lesie. Rosły u niego na działce, wystarczyła 1 sztuczka
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy