Smakosze.pl Przepisy Żadna wołowina i wieprzowina. Do gulaszu dodaję tanie i niedoceniane mięso
Fot. Canva

Żadna wołowina i wieprzowina. Do gulaszu dodaję tanie i niedoceniane mięso

9 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Gulasz to niewątpliwe danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Najczęściej jest on przyrządzany w połączeniu z mięsem wołowym albo wieprzowym. Mało osób jednak wie, że do ugotowania tego dania możemy wykorzystać inne, znacznie tańsze mięso. Będziesz zaskoczony.

Jaka jest historia gulaszu?

Gulasz , znany w języku węgierskim jako gulyás, ma swoje korzenie w Europie Środkowej , a zwłaszcza na Węgrzech. Jego historia sięga IX wieku , kiedy to węgierscy pasterze przygotowywali kawałki mięsa, które były solone i suszone na słońcu . To mięso później gotowano w wodzie w kotłach, tworząc podstawowy gulasz .

Z biegiem czasu, pod wpływem innych kultur, potrawa zaczęła ewoluować . Kluczowym momentem w jej rozwoju było wprowadzenie papryki w XVI wieku przez Turków. Wzbogaciło to tradycyjny gulasz , nadając mu wyjątkowy smak i kolor, które są dzisiaj jego znakami rozpoznawczymi .

Gulasz z różnymi dodatkami
Fot. Canva
Kupił tatara w Biedronce. Takiego odkrycia się nie spodziewał

Z czego robi się gulasz?

Tradycyjny gulasz z pewnością w wielu polskich domach gotuje się na wołowinie lub wieprzowinie . My natomiast proponujemy przygotować gulasz z wykorzystaniem żołądków drobiowych .

Składniki:

  • 1 kg żołądków z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Jak przyrządzić gulasz z żołądków drobiowych?

W pierwszej kolejności dokładnie wypłucz żołądki z kurczaka . Gdy będą czyste, przetnij je na pół, a większe sztuki pokrój na cztery części. Następnie umieść je w garnku, zalewając zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte . Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie.

Smaż aż marchewka stanie się al dente , a cebula nabierze złotego koloru.
W kolejnym kroku dodaj czosnek oraz papryki w proszku. Następnie wsyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Smaż wszystko jeszcze przez chwilę, dbając o to, aby warzywa się nie przypaliły.

Na patelni z warzywami wlewaj stopniowo 1-2 chochelki wywaru z żołądków, ciągle mieszając , aby uniknąć powstawania grudek. Następnie całość przelej do garnka z żołądkami i dokładnie wymieszaj . Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Duszenie na wolnym ogniu to idealny sposób na wydobycie pełni smaku . Przykryj lekko garnek i gotuj przez około 20 minut, pamiętając od czasu do czasu o zamieszaniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz go zagęścić, dodając mąkę zmieszaną z niewielką ilością ciepłej wody. Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie doprowadź całość do zagotowania .

Sprawdź co zrobić, aby mięso w gulaszu było miękkie i soczyste .
Zobacz przepis na nietypowe kotlety mielone .

Źródło: Smaker, Onet

Żołądki drobiowe wystawione na desce
Fot. Canva
Pomysł na te ziemniaki przywiozłam z wakacji. Od pół roku rodzina nie chce słyszeć o żadnych innych
W tym sklepie masło i mięso dostaniesz za bezcen. Start o 6:00, pędź do sklepu
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy