Żadna wołowina, żadna wieprzowina. Najlepszy gulasz robię z innego mięsa, prawie wszyscy o nim zapomnieli
Ceny lecą w górę jak szalone. Nie każdego dzisiaj stać na wołowinę, a wieprzowina łatwo potrafi się znudzić. Z pomocą przychodzi ten przepis. Łatwy, tani, a przede wszystkim inny. Raz zrobisz, a twoi domownicy będą błagać cię o więcej.
Jak gulasz to tylko z wołowiną
Na całym świecie najpopularniejszym gulaszem jest, wywodzący się z Rosji Boeuf Stroganow. Składający się w głównej mierze z wołowiny, pieczarek i papryki. Nie każdy go jednak lubi ze względu na zawarte w nim mięso.
Wołowina to bardzo specyficzny rodzaj mięsa, które nie każdemu smakuje, ale też nie wszyscy umieją je przygotować. Źle przyrządzona może być twarda i niesmaczna. W tym przepisie jest zupełnie inne i lepsze mięso .
Diabeł tkwi w składnikach
Kiedy przeczytasz składniki przepisu, możesz się zdziwić. Jednak kiedy zerkniesz na cenę tego mięsa, to uśmiechniesz się z zachwytu . Za niewielkie pieniądze ugotujesz obiad dla całej rodziny. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Kuchnia Marioli. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 duże cebule
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 500 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Jak zrobić najlepszy gulasz?
Przygotowanie gulaszu zacznij od wyłożenia żołądków drobiowych na głęboką patelnię. Dodaj pieprz, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlej 250 ml wody . Patelnię przykryj, a palnik ustaw na średni ogień. W ten sposób duś przez 30 minutach . W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i dorzuć ją do żołądków dokładnie po 30 minutach .
Następnie w kostkę pokrój marchew, kawałek selera i dorzuć do mięsa i cebuli. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Dolej 250 ml wody, wymieszaj i przykryj. Duś do miękkości . Podawaj z ziemniakami oraz mizerią lub buraczkami. Sprawdź, także czym można zastąpić groch w grochówce oraz dlaczego warto robić wędliny w domu .