Smakosze.pl Przepisy Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Canva / Zoran Kompar ; Instagram @ewawachowicz

Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu

3 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Schab nie musi zawsze kończyć jako smażone kotlety. Ten smaczny kawałek mięsa można wykorzystać w zupełnie inny sposób. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na wyśmienite nadziewane roladki, zwane polonezami. Każdy oszaleje na ich punkcie.

Polonezy ze schabu to doskonały pomysł na obiad

Polonezy z mięsa schabowego to roladki faszerowane pieczarkami. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, grzyby doprawia szeregiem aromatycznych przypraw i dodatków. Potem nadzienie wystarczy zawinąć w mięso i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowany obiad zachwyca smakiem i soczystością.

Babcia robi najlepsze galaretki w kształcie jajek. Sekret ich smaku tkwi w 1 składniku

Przepis na polonezy ze schabu według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • sól

Zamiana schabu w obłędne polonezy krok po kroku

Przygotuj farsz do polonezów ze schabu . W tym celu pieczarki oczyść i pokrój w plastry, a cebulę drobno posiekaj . Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę, a po chwili dodaj grzyby . Zawartość patelni połącz z musztardą i przecierem pomidorowym, a na koniec dopraw papryką .

Schab na polonezy cienko rozbij, tak jak na kotlety . Następnie przypraw go z obu stron za pomocą soli i pieprzu . Na każdy z plastrów nałóż porcję farszu  pieczarkowego . Całość zawijaj w roladki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane . Każdego poloneza obtocz w mące. Smaż na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron . Gotowe roladki podawaj na liściach zielonej sałaty.

Dorodny kawałek schaby zamień w pyszną pieczeń . Kotlety schabowe warto urozmaicić za pomocą pomysłowej i chrupiacej panierki .

roladka schabowa polonez.png
Canva / 12MN

Źródło: ewawachowicz

Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste
Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy