Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia robi najlepsze galaretki w kształcie jajek. Sekret ich smaku tkwi w 1 składniku

Babcia robi najlepsze galaretki w kształcie jajek. Sekret ich smaku tkwi w 1 składniku

Galaretki w kształcie jajek
canva/elena_hramowa

Galaretki w kształcie jajek będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Prosty przepis z wyrazistym dodatkiem w postaci marynowanej papryki zachwyci nawet wybredne podniebienia. Musicie spróbować.
 

Przepis na świetne galaretki w kształcie jajek

Efektowne, smaczne i proste w przygotowaniu galaretki w kształcie wielkanocnych jaj spodobają się niejednemu smakoszowi. Warto poświęcić czas, by zachwycić rodzinę.

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 2 plastry ulubionej szynki
  • 60 g zielonego groszku, najlepiej mrożonego
  • 60 g kukurydzy z puszki (można pominąć)
  • 2 większe kawałki papryki marynowanej
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 10-20 ml octu winnego
  • 8 g żelatyny
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Najadł się za grosze w restauracji Lewandowskiego. Werdykt mógł być tylko jeden

Jak zrobić smaczne galaretki w kształcie jajek?

Zaczynamy od dokładnego umycia jajek. W każdym z nich robimy otwór o średnicy do 1,5 cm. Zawartość zlewamy do miski i przeznaczamy na inne potrawy np. ciasta.

Środek każdej skorupki sparzymy gorącą wodą, uważając, by go nie uszkodzić. Dokładnie osuszamy, poprzez ułożenie pionowo do góry dnem np. w szklance czy w kieliszkach na jaja.

Paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki, szynkę w kostkę. Groszek przelewamy wrzątkiem. Bulion podgrzewamy, a następnie wsypujemy do niego żelatynę. Starannie mieszamy, wlewamy ocet i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem.

W przygotowanych wcześniej skorupkach umieszczamy szynkę, groszek, paprykę i odcedzoną z zalewy kukurydzę, jeśli jej używamy. Dodatki zalewamy wywarem z żelatyną. Tak uformowane galaretki w kształcie jajek studzimy, po czym przenosimy do lodówki. Pozostawiamy do stężenia, a następnie ostrożnie usuwamy skorupki.

Jak podać galaretki w kształcie jajek?

Do znakomitego wielkanocnego rarytasu koniecznie podajcie domowe pieczywo. Świetnie sprawdzą się zarówno bułki np. poznańskie, jak i chleb z chrupiąca skórką. Nie zaszkodzi też odrobina masła lub margaryny i świeża zielenina np. natka pietruszki czy szczypiorek.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne wielkanocne przysmaki. Polecamy patent na tani majonez bez jajek. Sprawdźcie też roślinną wersję sernika krakowskiego — nikt się nie zorientuje, że nie ma z nim ani grama sera.

Galaretki w kształcie jajek po świętach nie skuszą.png
canva/Darius Dzinnik