Smakosze.pl

Canva / minemero ; Canva / antos777

Zetrzyj na tarce i użyj jako panierki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne

17 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Pora odmienić klasyczne schabowe. To flagowe danie kuchni polskiej można przygotować w zupełnie nowy, apetyczny sposób. Zetrzyj na tarce ziemniaki i obtocz z nich mięso. Tak podane kotlety zawojują wszystkich domowników.

Zupełnie nowe wcielenie kotletów schabowych

Kotlety schabowe najczęściej podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków. A gdyby tak odwrócić przepis do góry nogami i dodać do niego kartofle w zupełnie inny sposób? Z warzyw możesz przygotować panierkę, w której usmażysz kotlety. Chrupiąca złocista otoczka mięsa przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Przyrządzenie niezwykłych kotletów schabowych jest bardzo proste. Wystarczy doprawić je, opanierować i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Do usmażonych kotletów podajemy ulubioną surówkę i sycący posiłek gotowy. Warto tez wspomnieć o ty, jak pięknie prezentuje się na talerzu.

domowa biała kiełbasa Strzelczyka

Zwykła biała kiełbasa to przeżytek. Strzelczyk pokazał najłatwiejszy sposób

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiące kotlety schabowe w panierce z ziemniaków

Składniki:
  • 4 plastry schabu środkowego
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Jak usmażyć chrupiące kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce?

Mięso na kotlety oczyść z białych błonek. Następnie cienko rozbij je za pomocą tłuczka. Na koniec obu stron przypraw kotlety solą oraz pieprzem. Odstaw je na chwilę na bok.

Przygotuj ciasto do panierowania kotletów schabowych. W tym celu do miski wbij jajka i dosyp do nich mąkę pszenną. Do naczynia dolej także 4 łyżki zimnej wody. Wszystko razem wymieszaj do uzyskana gładkiej masy.

Ziemniaki do kotletów schabowych obierz i opłucz. Następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu i wymieszaj.

Mięso na kotlety schabowe obtocz w przygotowanym cieście jajecznym. Następnie z obu stron otocz je startymi ziemniakami. Delikatnie dociśnij składniki do siebie, aby panierka nie odpadała od schabu.

Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Na gorący tłuszcz kładź opanierowane kotlety schabowe. Smaż na złocisty kolor po ok. 4-5 minut z każdej strony. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Kultowe kotlety wspaniale smakują usmażone na modnym składniku . Schab możesz także upiec w prostej, ale pysznej marynacie .

tarte grubo ziemniaki.png
Canva / ArtStudio Images
sałatka jarzynowa

Nie do wiary ile kosztuje sałatka jarzynowa od Gessler. Ceny zwalają z nóg

CZYTAJ DALEJ
krojenie cebuli nożem

Zapomnij o krojeniu cebuli nożem. Jest 100 razy lepszy patent

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >