Zetrzyj na tarce i użyj jako panierki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Pora odmienić klasyczne schabowe. To flagowe danie kuchni polskiej można przygotować w zupełnie nowy, apetyczny sposób. Zetrzyj na tarce ziemniaki i obtocz z nich mięso. Tak podane kotlety zawojują wszystkich domowników.
Zupełnie nowe wcielenie kotletów schabowych
Kotlety schabowe najczęściej podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków. A gdyby tak odwrócić przepis do góry nogami i dodać do niego kartofle w zupełnie inny sposób? Z warzyw możesz przygotować panierkę, w której usmażysz kotlety. Chrupiąca złocista otoczka mięsa przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Przyrządzenie niezwykłych kotletów schabowych jest bardzo proste. Wystarczy doprawić je, opanierować i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Do usmażonych kotletów podajemy ulubioną surówkę i sycący posiłek gotowy. Warto tez wspomnieć o ty, jak pięknie prezentuje się na talerzu.
Zwykła biała kiełbasa to przeżytek. Strzelczyk pokazał najłatwiejszy sposóbPrzepis na chrupiące kotlety schabowe w panierce z ziemniaków
Składniki:
- 4 plastry schabu środkowego
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki wody
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Jak usmażyć chrupiące kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce?
Mięso na kotlety oczyść z białych błonek. Następnie cienko rozbij je za pomocą tłuczka. Na koniec obu stron przypraw kotlety solą oraz pieprzem. Odstaw je na chwilę na bok.
Przygotuj ciasto do panierowania kotletów schabowych. W tym celu do miski wbij jajka i dosyp do nich mąkę pszenną. Do naczynia dolej także 4 łyżki zimnej wody. Wszystko razem wymieszaj do uzyskana gładkiej masy.
Ziemniaki do kotletów schabowych obierz i opłucz. Następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu i wymieszaj.
Mięso na kotlety schabowe obtocz w przygotowanym cieście jajecznym. Następnie z obu stron otocz je startymi ziemniakami. Delikatnie dociśnij składniki do siebie, aby panierka nie odpadała od schabu.
Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Na gorący tłuszcz kładź opanierowane kotlety schabowe. Smaż na złocisty kolor po ok. 4-5 minut z każdej strony. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Kultowe kotlety wspaniale smakują usmażone na modnym składniku. Schab możesz także upiec w prostej, ale pysznej marynacie.