Żadne mielone, te kotlety są 100 razy lepsze. W sam raz na Środę Popielcową
Kotlety? W Środę Popielcową? Tak, jeśli są warzywne. Te zrobią z pewnością furorę w ten postny dzień. Szybkie, proste i tak smaczne, że z pewnością będziesz przyrządzać je częściej. Moja rodzina je uwielbia i twierdzi, że są lepsze nawet o kultowych mielonych.
Kotlety z kalafiora
Trudno wprost przecenić to, jak uniwersalnym produktem w kuchni jest kalafior . Mamy go za zwykłe warzywo i często tylko tak przygotowujemy – ugotowany z bułką, czasem surowy w sosie czosnkowym jako sałatka . Jednak potrafi dać z siebie o wiele więcej.
Warto więc od czasu do czasu spróbować kalafiora np. zblendować. Efektem jest coś, co porównywane bywa do risotto – drobinki, które można z dodatkami ugotować al dente . Można też przygotować z niego pieczone w piekarniku lub na grillu steki albo kotlety z rozdrobnionej postaci warzywa, takie jak te.
Kotlety na Środę Popielcową
Aby przygotować takie kotlety z kalafiora , można rozdrobnić go na kilka sposobów. Z ugotowanego warzywa blender zrobi jednolitą pastę. Z kolei praska do ziemniaków zachowa odrobinę struktury. Jeszcze inną metodą jest zblendowanie części warzywa, a posiekanie innej partii, co razem da efekt kotletów o zróżnicowanej strukturze .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 średni kalafior
- 2 jajka
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej (+ do panierowania)
- Opcjonalnie: 20 g wiórków kokosowych
- Masło klarowane do smażenia
Warzywne kotlety na bezmięsny obiad
Z kalafiora odcinamy liście i umieszczamy go w garnku . Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy do miękkości, czyli przez ok. 15 minut.
Z ugotowanego kalafiora odcinamy różyczki i rozdrabniamy je według wybranej metody. Masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i, opcjonalnie, wiórki kokosowe.
Do warzywa dodajemy jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy wszystko na jednolitą, kleistą masę. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej .
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy na niewielkim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż kotlety staną się złociste . Zdejmujemy je na ręcznik papierowy i podajemy na bezmięsny obiad .
Wypróbuj też przepisy na placki ziemniaczane z łososiem i zupę z kapusty pekińskiej .