Smakosze.pl Przepisy Żadne mielone, żadne schabowe. Nie uwierzysz, z jakiego mięsa są te kotlety
canva/Yana Gayvoronkaya

Żadne mielone, żadne schabowe. Nie uwierzysz, z jakiego mięsa są te kotlety

22 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Oczywiście prym wiodą mielone i schabowe. Jednak o wiele lepiej smakują te przygotowane z wątróbki drobiowej. Kotlety w tej odsłonie zrobisz z łatwością. Wystarczy, że posiekasz mięso i połączysz je z cebulą, majerankiem i innymi składnikami. Gotowe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Nie mielone, nie schabowe. Kotlety z wątrobki są hitem

Wątróbkę zwykle smażymy razem z cebulą i jabłkiem lub dodajemy do pasztetu na święta. Mało kto wie, że możemy zrobić z niej wyśmienite kotlety siekane. Kotlety doprawione suszonym majerankiem i cebulą posmakują każdemu.

Jeśli nie przepadasz za wyraźnym smakiem wątróbki, surowe mięso przełóż do pojemnika, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie dokładnie osusz kawałki i dopiero wtedy posiekaj je na kotlety.

Gotowe kotlety z wątróbki podaj z pomidorkami koktajlowymi i ugotowaną na sypko białą kaszą gryczaną. Posiekana natka pietruszki również będzie przepysznym dodatkiem do całego dania. Obiad jest prosty w przygotowaniu i będzie świetną alternatywą dla mielonych, czy schabowych.

Posiekaj jajka i dodaj 3 składniki. To połączenie zwala z nóg, w sam raz na obiad

Soczyste kotlety przygotujesz z wątróbek drobiowych

Składniki:

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • duża cebula
  • suszony majeranek
  • 3- 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić kotlety z wątróbki na obiad?

Wątróbkę oczyść i drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, wbij jajka, wsyp majeranek, sól, pieprz. Do przygotowanych składników wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.

Masa nie powinna być ani za gęsta, ani za rzadka. Masę wylewaj łyżką na rozgrzany olej i smaż kilka minut, aż powstaną kotlety. Każdy kotlet przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddał nadmiar tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami i posiekaną natką pietruszki.

Na obiad przygotuj także kotlety z kapusty białej oraz kotlety z ugotowanych ziemniaków. Dania zachwycą wszystkich domowników.

kotlety z wątróbki.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Kotlet.TV
Dodajesz takie mleko do kawy? Lepiej uważaj, możesz sobie poważnie zaszkodzić
Babcia Ewa robi najlepszą babkę. Zamiast oleju i masła stawia na inny dodatek
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy