Smakosze.pl Przepisy Żadne mielone, żadne schabowe. Te kotlety biją je na głowę, robię je praktycznie co tydzień
YouTube/@Henia Foks

Żadne mielone, żadne schabowe. Te kotlety biją je na głowę, robię je praktycznie co tydzień

23 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Te kotlety to prawdziwa rewelacja. Smakują lepiej niż schabowe i mielone. Są tak pyszne, że mogę jeść je na okrągło. Przekonaj się sama i zaskocz swoich domowych smakoszy.

Kotlety schabowe i mielone to przeszłość

Kotlety schabowe i mielone były moimi ulubionymi. Uwielbiałem je na tyle, że robiłem je naprzemiennie. Jeszcze niedawno nie uwierzyłbym, gdyby ktoś mi powiedział, że są lepsze kotlety.

Okazało się, że istnieje pyszniejsza opcja. Kotlety, które odkryłem, są połączeniem schabowych i mielonych. Efekt jest niesamowity. Przepis poniżej jest świetną propozycją na niedzielny obiad, który zaskoczy każdego smakosza.

mięso mielone.jpg
Canva/@xalanx
Najzdrowsze sałaty do kanapki. Wspomagają wzrok i spowalniają starzenie

Mięso na kotlety jest najważniejsze

Najważniejszym składnikiem każdego kotleta jest mięso. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Zadbaj o to, aby było świeże . Najlepiej, gdybyś sama je zmieliła. Wtedy będziesz miała pewność, że mięso nie zawiera szkodliwych substancji i jest przygotowanie w higienicznych warunkach . Oprócz niego  przygotuj produkty z listy poniżej.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z karczku
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 200 ml mleka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera
  • pieprz
  • sól

Przepis na przepyszne kotlety

Przygotowanie kotletów zacznij od zmielenie mięsa. Następnie do miski z mięsem wbij jedno jajko . Wsyp około 100 gramów bułki tartej oraz wlej 100 mililitrów mleka. Dopraw solą oraz pieprzem .

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę . Oba składniki dodaj do pozostałych składników. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i wsyp do miski. Całość wymieszaj na jednolitą masę .

Do miski wlej 100 mililitrów mleka i wbij jedno jajko. Dokładnie wymieszaj, aby oba składniki się ze sobą połączyły . Bułkę tartą wysyp na płaski talerz.

Z mięsnej masy uformuj płaskiego kotleta, który ma mieć grubość okołu 2 centymetrów . Następnie zamocz go w wymieszanym z jajkiem mleku i obtocz w bułce tartej. Zrób tak z każdym kotletem.

Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej każdy z kotletów. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia . Kotlety podawaj z ziemniaki i ulubioną surówką. Smak na pewno cię zaskoczy. Sprawdź, jak zrobić najlepsze drożdżówki z serem oraz dowiedz się, czy musisz obierać pieczarki .

olej na patelni.jpg
Canva/@ben-bryant
Ta surówka z kiszonej kapusty idealnie pasuje do ryby. W moim domu jest od pokoleń
Strzelczyk wziął schab i zrobił kotlety na całą patelnię. Absolutny majstersztyk
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy