Smakosze.pl Przepisy Żadne mleko z cebulą. Ten sposób na schabowe bije inne na głowę
Screen z filmu na kanale YouTube @WszamTo

Żadne mleko z cebulą. Ten sposób na schabowe bije inne na głowę

1 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zwykłe kotlety schabowe to przeżytek. Podczas obiadu zaskocz rodzinę i gości. Takiego smaku dania nikt nie będzie się spodziewał. Zapomnij o mleku z cebulą i przygotuj kotlety schabowe w majonezie. Kruche, dobrze przyprawione mięso zachwyci smakiem i soczystością.

Kotlety schabowe w majonezie to nowy kulinarny trend

Kilka lat temu w Polsce zapanowała moda na namaczanie schabu w mleku z dodatkiem cebuli. Dziś wiemy, że jest znacznie lepszy i bardziej apetyczny trend. Kotlety schabowe w majonezie potrzebują ok. 4 godzin marynowania, aby uzyskać pełnię smaku. Będziecie zachwyceni efektem końcowym.

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

Przepis na kotlety schabowe w majonezie

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Najlepsze kotlety schabowe w majonezie krok po kroku

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych w majonezie . W tym celu w miseczce wymieszaj jajka wraz z sosem. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki , a na koniec przypraw całość do smaku solą i pieprzem .

Mięso na kotlety schabowe w majonezie równomiernie rozbij za pomocą tłuczka . Następnie dokładnie obtocz je w przygotowanej marynacie. Schab wraz z marynatą przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godziny .

Po upływie tego czasu kotlety schabowe w majonezie wyjmij z lodówki . Każdego z nich opanieruj starannie w bułce tartej . Kotlety smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy zrobią się złociste z obu stron, gotowe są do podania . Z tej nietypowej części mięsa przyrządzisz wyjątkowo apetyczne kotlety . Przygotowanie gigantycznego schabowego z popularnym kucharzem to żaden problem .

Bosacka wzięła mandarynkę i wskazała na szypułkę. Ten detal wiele zdradza
Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy