Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem
W obecnych trudnych czasach każdy pomysł na tani obiad jest na wagę złota. Oszczędność w zakupach nie oznacza jednak, że posiłek nie może cieszyć swoim smakiem. Poniżej prezentujemy wyśmienity sposób na pyszne i efektowne danie z ziemniaków. Palce maczała w nim zwyciężczyni popularnego kulinarnego talent show.
Tani obiad z ziemniaków może być niebywale zaskakujący
Beata Śniechowska zajęła 1 miejsce w jednej z edycji programu MasterChef. Takie wyróżnienie potwierdza niezwykły kunszt kucharki. Jej pomysły zachwycały najbardziej wymagające podniebienia w kraju. Teraz jednego z jej przepisów możesz skosztować osobiście.
Śniechowska najlepszych kucharzem-amatorem została okrzyknięta w 2013 roku. Miała wtedy 28 lat. Od tamtej pory kontynuuje swoją karierę, wydając własne książki kucharskie i występując gościnnie w rozmaitych programach. Prowadzi również prężnie działający kanał na TikToku, z którego pochodzi przepis na niezwykły tani obiad z wykorzystaniem ziemniaków.
Przygotowania taniego obiadu z ziemniaków należy poczynić w dzień poprzedzający jego podanie. Cienko krojone warzywa przekłada się przyprawami i odstawia do schłodzenia. Na drugi dzień potrawę dzieli się na porcję i obsmaża na złocisty kolor. Koniecznie spróbujcie tego smakołyku.
Z czym podać leniwe? 3 opcja jest doskonałaPrzepis na zaskakujący tani obiad z ziemniaków
Składniki:
- ok. 2,5 kg dużych ziemniaków
- ok. 180 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 5 gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- tarty parmezan
- kwaśna śmietana
- olej do smażenia
Jak zrobić elegancki i smaczny tani obiad z ziemniaków?
Masło do taniego obiadu z ziemniaków rozpuść na patelni. Dodaj do niego obrane ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Roztopiony z przyprawami tłuszcz przelej do miseczki.
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na cieniutkie plasterki. Najwygodniej użyć w tym celu kuchennej mandoliny lub tarki z odpowiednim ostrzem na jednej ze ścianek. Foremkę do przygotowania dania wyłóż papierem śniadaniowym.
W przygotowanym naczyniu ułóż na zakładkę warstwę ziemniaków. Posmaruj ją ziołowo-czosnkowym masłem i oprósz solą. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania składników. Górną warstwę powinny stanowić warzywa.
Tani obiad z ziemniaków przykryj z wierzchu drugą warstwą papieru. Obciąż potrawę słoikami, aby całość dobrze się ścisnęła. Naczynie odstaw do lodówki na całą noc.
Na następny dzień otrzymany ziemniaczany blok wyjmij z foremki i pokrój w niewielkie kawałki. Każdy z nich obsmaż na oleju na złocisty kolor. Ziemniaki podawaj z kwaśną śmietaną, posypane tartym parmezanem i świeżo startym pieprzem. Smakowite danie gotowe jest do zaserwowania. Niedrogi sposób na makaron rodem z Włoch po prostu zwala z nóg. Niezwykły przepis Tomasza Strzelczyka jest smaczny i przyjazny dla kieszeni.
Źródło: TikTik @beata.sniechowska