Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale TikTok @beata.sniechowska

Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem

4 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

W obecnych trudnych czasach każdy pomysł na tani obiad jest na wagę złota. Oszczędność w zakupach nie oznacza jednak, że posiłek nie może cieszyć swoim smakiem. Poniżej prezentujemy wyśmienity sposób na pyszne i efektowne danie z ziemniaków. Palce maczała w nim zwyciężczyni popularnego kulinarnego talent show.

Tani obiad z ziemniaków może być niebywale zaskakujący

Beata Śniechowska zajęła 1 miejsce w jednej z edycji programu MasterChef. Takie wyróżnienie potwierdza niezwykły kunszt kucharki. Jej pomysły zachwycały najbardziej wymagające podniebienia w kraju. Teraz jednego z jej przepisów możesz skosztować osobiście.

Śniechowska najlepszych kucharzem-amatorem została okrzyknięta w 2013 roku. Miała wtedy 28 lat. Od tamtej pory kontynuuje swoją karierę, wydając własne książki kucharskie i występując gościnnie w rozmaitych programach. Prowadzi również prężnie działający kanał na TikToku, z którego pochodzi przepis na niezwykły tani obiad z wykorzystaniem ziemniaków.

Przygotowania taniego obiadu z ziemniaków należy poczynić w dzień poprzedzający jego podanie. Cienko krojone warzywa przekłada się przyprawami i odstawia do schłodzenia. Na drugi dzień potrawę dzieli się na porcję i obsmaża na złocisty kolor. Koniecznie spróbujcie tego smakołyku.

pierogi leniwe na talerzu

Z czym podać leniwe? 3 opcja jest doskonała

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zaskakujący tani obiad z ziemniaków

Składniki:
  • ok. 2,5 kg dużych ziemniaków
  • ok. 180 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan
  • kwaśna śmietana
  • olej do smażenia

Jak zrobić elegancki i smaczny tani obiad z ziemniaków?

Masło do taniego obiadu z ziemniaków rozpuść na patelni. Dodaj do niego obrane ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Roztopiony z przyprawami tłuszcz przelej do miseczki.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na cieniutkie plasterki. Najwygodniej użyć w tym celu kuchennej mandoliny lub tarki z odpowiednim ostrzem na jednej ze ścianek. Foremkę do przygotowania dania wyłóż papierem śniadaniowym.

W przygotowanym naczyniu ułóż na zakładkę warstwę ziemniaków. Posmaruj ją ziołowo-czosnkowym masłem i oprósz solą. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania składników. Górną warstwę powinny stanowić warzywa.

Tani obiad z ziemniaków przykryj z wierzchu drugą warstwą papieru. Obciąż potrawę słoikami, aby całość dobrze się ścisnęła. Naczynie odstaw do lodówki na całą noc.

Na następny dzień otrzymany ziemniaczany blok wyjmij z foremki i pokrój w niewielkie kawałki. Każdy z nich obsmaż na oleju na złocisty kolor. Ziemniaki podawaj z kwaśną śmietaną, posypane tartym parmezanem i świeżo startym pieprzem. Smakowite danie gotowe jest do zaserwowania. Niedrogi sposób na makaron rodem z Włoch po prostu zwala z nóg . Niezwykły przepis Tomasza Strzelczyka jest smaczny i przyjazny dla kieszeni .

@beata.sniechowska Chodź zrobimy najlepsze 𝗭𝗜𝗘𝗠𝗡𝗜𝗔𝗞𝗜, 𝗞𝗧𝗢𝗥𝗘 𝗦𝗠𝗔𝗞𝗨𝗝𝗔 𝗝𝗔𝗞 𝗠𝗜𝗟𝗜𝗢𝗡 𝗗𝗢𝗟𝗖𝗢𝗪 🤑🔥 𝗦𝗸𝗹𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗶 🗯️ psssttt… to duża porcja, możesz zmniejszyć składniki i wymiar blaszki o połowę 👍 𝗭𝗶𝗲𝗺𝗻𝗶𝗮𝗸𝗶: Ok. 2,5 kg dużych ziemniaków Ok. 180 g masła 5 gałązek tymianku 2 rozgniecione ząbki czosnku Sól morska 𝗗𝗼 𝗽𝗼𝗱𝗮𝗻𝗶𝗮: Wiejska śmietana lub crème fraîche Parmezan, Pecorino lub Bursztyn Świeżo mielony pieprz Piment d’Espelette lub płatki chili Masło roztapiamy z dodatkiem tymianku i rozgniecionych ząbków czosnku. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plastry za pomocą mandoliny. Prostokątną blachę (32 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, układamy ziemniaki na zakładkę. Każdą warstwę ziemniaków solimy i smarujemy masłem. Tak ułożone ziemniaki przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st C (włączony termoobieg). Po upieczeniu ziemniaki wyciągamy, bardzo dobrze obciążamy i odkładamy na 12 godzin w zimne miejsce. Następnie kroimy w kostkę lub na prostokąty i smażymy na małej ilości tłuszczu. Serwis: rozsmarowujemy na talerzu śmietanę, układamy smażone ziemniaki, ścieramy parmezan. Na wierzch jeszcze odrobina pieprzu, chili i … 𝗡𝗢 𝗧𝗢 𝗝𝗘𝗠𝗬! 𝗘𝗻𝗷𝗼𝘆 🙋‍♀️ _________ #chodzzrobimy #notojemy #ziemniaki #miliondolarów #smacznego #foodporn #delicious #comfortfood #obiad #food #kuchnia #dc #dlaciebie #tiktokrecipe #tiktokrecipes #gotowanie #dinner #restauracja #homemadebistro ♬ Paper Planes - M.I.A.

Źródło: TikTik @beata.sniechowska

biała kiełbasa z piekarnika. Co zrobić, żeby nie była sucha?

Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Najlepsze kucharki mają 1 trik

CZYTAJ DALEJ
ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz

Wachowicz z prostych składników robi kokosowe ciasto bez pieczenia. Nie kupisz lepszego

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >