Żaden schab. Inne mięso na kotlety bije go na głowę, jest pyszne i delikatne
Pomysł na rodzinny obiad? Kotlety schabowe. Przygotuj je jednak nie ze schabu, a z szynki, a będą bardziej soczyste i delikatne. Kotlety schabowe z szynki smakują obłędnie. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
Najlepsze kotlety schabowe przygotujesz z szynki wieprzowej
Kotlety schabowe z szynki przygotowujemy w taki sam sposób, jak ze schabu. Kluczowe jest rozbicie kawałków mięsa na cienkie kotlety. Schabowe smażymy dosłownie kilka minut. Jeśli mięso będzie zbyt grube, będzie surowe i łykowate w środku.
Do panierowania kotletów schabowym wykorzystajmy nie tylko bułkę tartą i jajka. Dodajmy również mąkę pszenną. Mąka zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. Sprawia również, że panierka lepiej trzyma się kotletów i nie odkleja się podczas smażenia.
Kotlety schabowe najpierw dokładnie myjemy, suszymy i dopiero później nacieramy solą i pieprzem. Panierka i przyprawy nie będą się trzymać, jeśli mięso będzie wilgotne. Schabowe smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu.
Koniec ze smażeniem na maśle. Jest 100 razy lepszy patent na jajecznicęPrzepis na niezwykle soczyste kotlety schabowe
Składniki na 5 porcji:
- 5 plastrów szynki wieprzowej bez kości
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe z szynki? Zachwycają delikatnością i smakiem
Każdy kawałek szynki rozbij tłuczkiem na cienkie, duże kotlety. Kotlety natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 15- 20 minut.
Po tym czasie obtocz mięso w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Do kotletów schabowych polecam kapustę z kminkiem oraz buraczki na ciepło. Mięso podane z tymi dodatkami smakuje wyśmienicie.