Bosacka wzięła mandarynkę i wskazała na szypułkę. Ten detal wiele zdradza
Ciężko wybrać idealną mandarynkę w sklepie. Zarówno wygląd jak i smak miąższy możemy ocenić dopiero w domu po obraniu owocu. Katarzyna Bosacka ma na to dobrą radę. Podpowiada, jak kupić dobre owoce na podstawie wybarwienia jej szypułki.
Bosacka zdradza tajemnice mandarynek
Nie raz zapewne zdarzyło Ci się kupić mandarynki, których smak pozostawiał wiele do życzenia. Kwaśne i niedojrzałe owoce nie zachwycą nikogo. Posłuchaj rad Katarzyny Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej kanału w portalu TikTok) i w sklepie upoluj najlepsze i najsłodsze mandarynki. Ekspertka wie dobrze, na co zwrócić szczególną uwagę.
Wszędzie trąbią o wysokich cenach napojów, a w Dino wielka obniżka. Uwaga, masz tylko 2 dniJak wybrać dojrzałe mandarynki z Katarzyną Bosacką na podstawie ich koloru?
Dobre w smaku, dojrzałe mandarynki charakteryzują się odpowiednim kolorem skórki. Powinna ona być intensywna, o ładnej pomarańczowej barwie. Taki owoc jest nie tylko słodszy, ale też bardziej korzystny dla naszego zdrowia.
W ładnie wybarwionej skórce znajduje się bogactwo antyoksydantów. Są to związki, które hamują procesy starzenia. Ponadto chronią nas też przez rozmaitymi chorobami, również nowotworowymi.
Prawdę o jakości owocu powie nam według Katarzyny Bosackiej jego szypułka. Ten zielony fragment możemy znaleźć po spodniej stronie mandarynek. Kolor powinien być intensywny, bez śladów brązowienia. Zdrowa estetyczna szypułka gwarantuje owoc smaczny i soczysty.
Na co jeszcze podczas kupowania mandarynek zwraca uwagę Katarzyna Bosacka?
Przed włożeniem mandarynek do koszyka sprawdźmy koniecznie ich twardość. Katarzyna Bosacka uczula, że powinny być one dość twarde, ale nie zanadto. Bardzo twarde owoce są jeszcze niedojrzałe, a przez to kwaśne. W tym aspekcie musimy znaleźć złoty środek.
Nie bez znaczenia jest zapach, który wydzielają owoce. Ze niedojrzałe nie mają prawie żadnego aromatu. Lekko przegniłe roztoczą wokół siebie charakterystyczną nieprzyjemną nutę. Katarzyna Bosacka podkreśla, że wyraźny mandarynkowy zapach zwiastuje smaczny miąższ.
Szypułka zdradza zarówno dobre, jak i przejrzałe egzemplarze. W tych drugich będzie ona wyraźnie brązowe, niemal bez śladu zieleni. Zapamiętajcie te kilka wskazówek od Katarzyny Bosackiej i zastosujcie je podczas najbliższych mandarynkowych zakupów. Kwaśny smak mandarynek można uratować 1 prosta czynność. Skórka obrana z owoców wbrew pozorom może być przydatna.
Źródło: TikTok @katarzyna_bosacka