Smakosze.pl Przepisy Żadne pierogi, żadne kopytka. Zielone kluski Strzelczyka to strzał w 10
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Żadne pierogi, żadne kopytka. Zielone kluski Strzelczyka to strzał w 10

14 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znany kucharz Tomasz Strzelczyk nowym przepisem przeszedł samego siebie. Przygotowane przez niego zielone kluski nie mają sobie równych. Danie, choć zaskakujące musi trafić na twój stół. Rodzina będzie nim tak zachwycona, że na długo zapomną o pierogach ruskich i kopytkach.

Tomasz Strzelczyk zaskoczył nowym daniem

Tomasz Strzelczyk po zakończeniu udziału w czwartej edycji MasterChef'a stał się ulubionym kucharzem Polaków. Nic dziwnego, bo dania spod jego ręki są smaczne, a ich przygotowanie niezwykle łatwe. Swoim radami kulinarnymi i co najważniejsze autorskimi przepisami dzieli się nie tylko w książkach, które rozchodzą się, jak ciepłe bułeczki, ale też na kanale w serwisie YouTube.

To właśnie tam pojawił się najnowszy przepis Strzelczyka na zielone kluski. Danie jest rewelacyjne, ale może dziwić, bo smakiem przypomina pierogi ruskie, a delikatnością kopytka. Dlatego koniecznie zrób je na obiad i zaskocz całą rodzinę.

lepienie klusek.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
To największy błąd przy suszeniu grzybów. Przez to pleśnieją i nadają się do wyrzucenia

Z czego zrobić zielone kluski?

Kluski Strzelczyka znane są także jako kluski z ruskim farszem. Swoją alternatywną nazwę zawdzięczają farszowi, który smakuje tak samo, jak ten na pierogi. Niezbędne są więc składniki na farsz, ale także na ciasto, z których przygotujesz kluski. Głównymi składnikami są przede wszystkim ziemniaki oraz cukinia, która sprawi, że kluski będą miały charakterystyczny zielone kolor. Wszystkie produkty wraz z ich dokładnymi gramaturami poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 cebule
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przepis na zielone kluski z ruskim farszem

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do garnka i ugotuj w osolonej wodzie. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę.

Cukinię umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż ją do miski i obsyp odrobiną soli. Następnie przełóż ją na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę. Połowę z nich przełóż do dużej miski, dodaj twaróg oraz łyżkę podsmażonej cebuli. Całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj składniki na jednolity farsz.

Do drugiej miski włóż pozostałe ziemniaki i cukinię. Wsyp mąkę i wbij jajko. Wsyp szyte soli i pieprz. Wymieszaj składniki na jednolite i gładkie ciasto. Deskę oraz dłonie oprósz mąką. Z ciasta uformuj kulkę, następnie spłaszcz ją, a w środek włóż odrobinę farszu. Ciasto sklej, formując kluski. Gotuj je w osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zielone kluski podawaj z podsmażoną cebulą.

kluski.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Chrupiące placki bez grama ziemniaków. To danie zawsze wychodzi doskonale
Nie gotuję pomidorowej w poniedziałek. Z resztek rosołu robię o wiele lepsze danie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy