Żadne pierogi, żadne kopytka. Zielone kluski Strzelczyka to strzał w 10
Znany kucharz Tomasz Strzelczyk nowym przepisem przeszedł samego siebie. Przygotowane przez niego zielone kluski nie mają sobie równych. Danie, choć zaskakujące musi trafić na twój stół. Rodzina będzie nim tak zachwycona, że na długo zapomną o pierogach ruskich i kopytkach.
Tomasz Strzelczyk zaskoczył nowym daniem
Tomasz Strzelczyk po zakończeniu udziału w czwartej edycji MasterChef'a stał się ulubionym kucharzem Polaków. Nic dziwnego, bo dania spod jego ręki są smaczne, a ich przygotowanie niezwykle łatwe. Swoim radami kulinarnymi i co najważniejsze autorskimi przepisami dzieli się nie tylko w książkach, które rozchodzą się, jak ciepłe bułeczki, ale też na kanale w serwisie YouTube.
To właśnie tam pojawił się najnowszy przepis Strzelczyka na zielone kluski. Danie jest rewelacyjne, ale może dziwić, bo smakiem przypomina pierogi ruskie, a delikatnością kopytka. Dlatego koniecznie zrób je na obiad i zaskocz całą rodzinę.
Z czego zrobić zielone kluski?
Kluski Strzelczyka znane są także jako kluski z ruskim farszem. Swoją alternatywną nazwę zawdzięczają farszowi, który smakuje tak samo, jak ten na pierogi. Niezbędne są więc składniki na farsz, ale także na ciasto, z których przygotujesz kluski. Głównymi składnikami są przede wszystkim ziemniaki oraz cukinia, która sprawi, że kluski będą miały charakterystyczny zielone kolor. Wszystkie produkty wraz z ich dokładnymi gramaturami poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cukinia
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 3 cebule
- masło
- pieprz
- sól
Przepis na zielone kluski z ruskim farszem
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do garnka i ugotuj w osolonej wodzie. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę.
Cukinię umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż ją do miski i obsyp odrobiną soli. Następnie przełóż ją na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę. Połowę z nich przełóż do dużej miski, dodaj twaróg oraz łyżkę podsmażonej cebuli. Całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj składniki na jednolity farsz.
Do drugiej miski włóż pozostałe ziemniaki i cukinię. Wsyp mąkę i wbij jajko. Wsyp szyte soli i pieprz. Wymieszaj składniki na jednolite i gładkie ciasto. Deskę oraz dłonie oprósz mąką. Z ciasta uformuj kulkę, następnie spłaszcz ją, a w środek włóż odrobinę farszu. Ciasto sklej, formując kluski. Gotuj je w osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zielone kluski podawaj z podsmażoną cebulą.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA