Smakosze.pl Przepisy Żadne ruskie, żadne z mięsem. Najlepsze pierogi zrobisz z tym farszem, w moim domu to hit
Fot. Canva/pixelshot

Żadne ruskie, żadne z mięsem. Najlepsze pierogi zrobisz z tym farszem, w moim domu to hit

25 czerwca 2024

Jakie pierogi lubisz najbardziej? U mnie w domu hitem jest nadzienie, dzięki któremu pierogi smakiem biją na głowę te ruskie lub z mięsem. Apetyczny farsz przyrządzam z kilku składników, a danie błyskawicznie znika z talerzy.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem najlepsze na obiad

Pierogi zawsze cieszyły się u mnie w domu sporym powodzeniem . Robiłam ruskie i z mięsem, a nawet przyrządzałam pierogi na słodko. Jednak prawdziwym hitem stały się pierogi z kaszą gryczaną i serem. Apetyczny farsz jest tajemnicą smaku tego znakomitego dania .

Rodzina się nim zajada, a ja lepię te lubiane pierogi . Znikają szybko i nie ma się co dziwić. Pełne smaku są doskonałe na letni obiad. Poniżej znajdziesz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem. Twaróg możesz zastąpić ewentualnie serem feta. Też wyjdzie pysznie .

pierogi
Fot. Canva/gangliu10
Nacinam schab i kładę na nim masło. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Składniki na farsz:

  • 300 g kaszy gryczanej prażonej
  • 200 g cebuli
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 200 g twarogu

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie, dołóż masło, sól i jajko . Stopniowo wlewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto. Poświęć temu ok. 10 minut. Ciasto powinno wyjść elastyczne. Następnie przykryj je ściereczką i zajmij się farszem.

Ugotuj kaszę gryczaną, a gdy przestygnie, wymieszaj z serem. Dołóż przestudzoną podsmażoną cebulę, masło, sól i pieprz. Składniki wymieszaj . Teraz wróć do ciasta , rozwałkuj go i wycinaj z niego kółka. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wrzącej wodzie, od momentu wypłynięcia 3 minuty.

Pierogi, które zjesz z apetytem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem wyjmij łyżką cedzakową i podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz posypać je koperkiem lub szczypiorkiem. Takie danie smakuje wyśmienicie i jest w sam raz na rodzinny obiad. Każdy chętnie sięgnie po dokładkę tych smacznych pierogów.

Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem . Polubi je każdy smakosz, a danie szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domową fasolkę konserwową. Radziliśmy, jakie rośliny posadzić koło koperku, by rósł jak szalony.

pierogi
Fot. Canva/arfo
Jesz gofry na ulicy? To niekulturalne. Ekspertka dopuszcza taką możliwość jedynie pod 1 warunkiem
Wszyscy czekają na wiosenną koperkową według Ani Starmach. I jedzą, aż im się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy