Żadne ruskie, żadne z mięsem. Najlepsze pierogi zrobisz z tym farszem, w moim domu to hit
Jakie pierogi lubisz najbardziej? U mnie w domu hitem jest nadzienie, dzięki któremu pierogi smakiem biją na głowę te ruskie lub z mięsem. Apetyczny farsz przyrządzam z kilku składników, a danie błyskawicznie znika z talerzy.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem najlepsze na obiad
Pierogi zawsze cieszyły się u mnie w domu sporym powodzeniem . Robiłam ruskie i z mięsem, a nawet przyrządzałam pierogi na słodko. Jednak prawdziwym hitem stały się pierogi z kaszą gryczaną i serem. Apetyczny farsz jest tajemnicą smaku tego znakomitego dania .
Rodzina się nim zajada, a ja lepię te lubiane pierogi . Znikają szybko i nie ma się co dziwić. Pełne smaku są doskonałe na letni obiad. Poniżej znajdziesz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem. Twaróg możesz zastąpić ewentualnie serem feta. Też wyjdzie pysznie .
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?
Składniki na farsz:
- 300 g kaszy gryczanej prażonej
- 200 g cebuli
- 100 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 200 g twarogu
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie, dołóż masło, sól i jajko . Stopniowo wlewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto. Poświęć temu ok. 10 minut. Ciasto powinno wyjść elastyczne. Następnie przykryj je ściereczką i zajmij się farszem.
Ugotuj kaszę gryczaną, a gdy przestygnie, wymieszaj z serem. Dołóż przestudzoną podsmażoną cebulę, masło, sól i pieprz. Składniki wymieszaj . Teraz wróć do ciasta , rozwałkuj go i wycinaj z niego kółka. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wrzącej wodzie, od momentu wypłynięcia 3 minuty.
Pierogi, które zjesz z apetytem
Pierogi z kaszą gryczaną i serem wyjmij łyżką cedzakową i podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz posypać je koperkiem lub szczypiorkiem. Takie danie smakuje wyśmienicie i jest w sam raz na rodzinny obiad. Każdy chętnie sięgnie po dokładkę tych smacznych pierogów.
Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem . Polubi je każdy smakosz, a danie szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domową fasolkę konserwową. Radziliśmy, jakie rośliny posadzić koło koperku, by rósł jak szalony.