Nacinam schab i kładę na nim masło. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/1920/kotlety_schabowe_e92fed4553.jpg)
Co zrobić, żeby schab rozpływał się w ustach? Mam na to sprawdzony przepis. Nacinam mięso i kładę na nim masło oraz inne dodatki. Efekt przechodzi ludzkie pojęcie, a uzyskasz go w bajecznie prosty sposób.
Schab, który rozpływa się w ustach
Przyrządzasz schab na obiad? Ja często to robię, ale dopiero teraz uzyskują najlepszy efekt. Mięso jest mięciutkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Wcześniej często wychodziło nie tak smaczne i stanowczo zbyt twarde, jak na mój gust
To się zmieniło, odkąd poznałam ten przepis. Nacinam schab, kładę na nim masło i zapiekam. Oprócz tego przyda się jeszcze kilka apetycznych dodatków, takich jak: pieczarki konserwowe, cebula i mozzarella. Wychodzi obiad, że palce lizać. Podobną recepturę znajdziesz na Facebooku Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_e81dd18a02.jpg)
Jak zrobić schab zapiekany z masłem i dodatkami?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 200 g masła
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 200 g pieczarek konserwowych
- 200 g mozzarelli
- 1 jajko
- 4 łyżki majonezu
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia mięsa na plastry o grubości 2 centymetrów. Wyjmij też masło z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Schab ponacinaj na ukos w kratkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso dopraw pieprzem i połóż po sporym kawałku masła na każdy plaster schabu.
Teraz masło rozsmaruj na kawałkach schabu. Do miski przełóż pokrojone pieczarki konserwowe, cebulę i wymieszaj. Warzywa nałóż na plastry schabu.
Mozzarellę zetrzyj na tarce, przełóż do miseczki, wbij jajko, dodaj majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj. Taką pierzynkę nałóż na warzywa na schabie. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Schab soczysty i mięciutki
Po tym czasie danie od razu podawaj. Mięso rozpływa się w ustach, pierzynka z mozzarelli i apetycznych warzyw nadaje mu wyjątkowego smaku. Tak przyrządzony schab będzie smakował z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.
Polecam każdemu ten przepis, bo efekt jest znakomity. Mięciutkie mięso z pysznymi dodatkami będzie idealne na rodzinny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić młode ziemniaki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, dlaczego warto jeść agrest.
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_80501203a9.jpg)
Źródło: Facebook/Cookrate-Polska
Zdjęcia: screen Facebook/Cookrate-Polska
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![zupa koperkowa](https://images.iberion.media/images/origin/staramch_74583dd1ea.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![jajka na mięsie mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/klops1_238cd0bf93.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_e2299439e3.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_5da0009618.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![Ostrobok](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_24_T113752_629_6489f5d942.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)