Smakosze.pl Przepisy Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach
Scredn z filmu na kanale TikTok ewa.masterchef

Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach

19 marca 2023

Bitki w sosie grzybowym są znakomitym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu soczyste danie z mięsa wieprzowego będzie o niebo lepsze niż klasyczne schabowe. Nawet wybredni się nim zachwycą. Musicie spróbować.

Przepis na bitki w sosie grzybowym

Sycące, niezwykle aromatyczne i soczyste mięso z grzybowym sosem spodoba się niemal każdemu. Wykonanie wieprzowych bitek jest o wiele prostsze niż usmażenie schabowych, a smak bez porównania lepszy.

Zwłaszcza jeśli przygotujemy je z receptury inspirowanej przepisem Ewy Szczęsnej, jednej z uczestniczek MasterChefa. Spójrzcie tylko na zachęcające zdjęcie ilustrujące nasz artykuł. Pochodzi z jej kanału na TikToku i sprawia, że od razu chce się jeść.

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20-30 g masła
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu lub gałązka świeżego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 300 g pieczarek świeżych lub mrożonych grzybów
  • 125 ml śmietany 30%
  • 300 ml dowolnego bulionu
  • mąka pszenna do obtaczania
  • posiekana natka pietruszki wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Jak gotować rosół, by był klarowny? 1 detal jest kluczowy

Jak przygotować bitki wieprzowe w sosie grzybowym?

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry i ostrożnego rozbicia go na niezbyt grube kotlety. Obtaczamy je w mące pszennej. Obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju wraz z gałązką rozmarynu.

Przenosimy na talerz, a na ciepłym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę wraz z rozdrobnionym czosnkiem , liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem. Wrzucamy też grzyby i słodką paprykę i dusimy, aż nieco zmiękną.

Zalewamy całość gorącym bulionem i ponownie wkładamy mięso. Bitki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, pod koniec wlewając śmietankę oraz wsypując natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Jak podać bitki w sosie grzybowym?

Świetnym pomysłem jest ułożenie mięsa na gładkim i dobrze doprawionym purée ziemniaczanym. Polecamy przygotować je z czosnkiem — przyprawa doskonale wydobywa smak grzybów.

Na naszej stronie znajdziecie też kilka innych przepisów na pyszne dania mięsne. Spróbujcie koniecznie lekkich kotletów mielonych z piekarnika . Być może skuszą was też delikatne i soczyste bitki wołowe .

Źróło: TikTok/ewa.masterchef

Które warzywo jest najzdrowsze? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości
Idealny do jaj i wędlin. Sos tatarski bije na głowę majonez
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy