Smakosze.pl Przepisy Żadne schabowe. Kotlety z kalafiora są tańsze i smakują 100 razy lepiej
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny

Żadne schabowe. Kotlety z kalafiora są tańsze i smakują 100 razy lepiej

23 lutego 2023

Kotlety z kalafiora są doskonałą alternatywą klasycznych schabowych. Pokrojone w plastry warzywo wystarczy obtoczyć w dodatkach i usmażyć. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.

Przepis na kotlety z kalafiora a'la schabowe

Kalafior w odsłonie obiadowej z pewnością znajdzie wielu amatorów. Obtoczony aromatyczną panierką smakuje wprost obłędnie — zwłaszcza jeśli wykorzystamy mąkę z ciecierzycy. Można ją zastąpić zwykłą pszenną, ale smak będzie nieco inny.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 55 g bułki tartej
  • 75 g maki z ciecierzycy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku

Jak zrobić kotlety schabowe z kalafiora? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od usunięcia liści z kalafiora i pokrojenia go na plastry o grubości 1-2 cm. Warzywo gotujemy w osolonej wodzie do 10 minut, a następnie dokładnie je osuszamy.

W międzyczasie łączymy bułkę tartą z papryką, kurkumą, solą i pieprzem, a mąkę z ciecierzycy rozrabiamy na ciasto, dodając do niej wodę . Plastry kalafiora panierujemy najpierw w mącznej masie, a potem w bułce z przyprawami.

Warzywne schabowe smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy będą z obu stron pięknie zrumienione, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Jak podać schabowe z kalafiora?

Roślinne kotlety będą smaczne z wieloma dodatkami. Przed wszystkim dodajcie do nich kaszę, ryż lub ziemniaki. Sos pomidorowy czy czosnkowy też będzie pasował.

Wybierzcie też soczystą surówkę. Szczególnie polecamy wyrazistą marchewkę z imbirem oraz chrupiący rarytas z porów i jabłka .

Kotlety z kalafiora są znakomite.png
canva/ rudisill
Ruszyło we wszystkich Lidlach. Kup 8 produktów, a zapłacisz mniej o 50%
Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy