Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety po parysku biją je na głowę, kucharz pokazał najlepszy przepis
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez soczystego kotleta? Jeśli tak, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Kotlety po parysku smakują, że palce lizać, a wszystko dzięki patentowi kucharza Piotra Ogińskiego. Panierka w jego wydaniu nie ma sobie równych, dlatego wypróbujcie ten doskonały przepis.
Kotlety po parysku, czyli elegancki i pyszny obiad
Kotlety schabowe i mielone są niezwykle lubiane i popularne. Jednak tym razem warto skosztować kotleta po parysku. Kucharz Piotr Ogiński ma na niego rewelacyjny patent. Wykrawa w odpowiedni sposób pierś kurczaka, robi rewelacyjną panierkę, a danie po prostu rozpływa się w ustach.
Ciekawie też prezentuje się na talerzu, a nieodzownym elementem mięsa jest tu kostka. Warto o tym pamiętać i poznać pyszny patent znanego kucharza na to oryginalne danie obiadowe. Przepis Piotra Ogińskiego znajdziesz na kanale YouTube Kocham Gotować. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak przyrządzić kotlet po parysku?
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka ze skrzydełkiem
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- mąka do panierowania
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od wykrojenia piersi z kurczaka. Można też to zrobić na filetach z kurczaka. Jednak jak zaznacza znany kucharz, ważne jest, by mięso było wykrojone razem ze skrzydełkiem . Natnij pierś, znajdź kość, złam ją i wyciągnij całego fileta. Następnie wyciągnij skrzydełko, ściągnij skórę i odkrawamy fragmenty mięsa ze skrzydełka.
Powinna zostać sama pierś z kością. Natnij przy kości, zrób “motylka”. Dzięki temu pierś z kurczaka szybciej się usmaży. Następnie delikatnie rozbij mięso, szczególnie przy kości. Dopraw solą i pieprzem. Teraz pora na zrobienie panierki. Wbij jajko do miski, dosyp skrobię ziemniaczaną i dwa razy więcej mąki pszennej. Ciasto musi być gęste. Składniki dokładnie mieszamy.
Panierka ma znaczenie w tym przepisie
Teraz panieruj kotlet w mące i zanurz go w cieście. Mięso smaż na maśle klarowanym, temperatura nie może być zbyt wysoka. Kotlet zyskuje lekko złocisty kolor. Wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Po usmażeniu mięso wyjmij na ręcznik papierowy i odstaw na 2 minuty, żeby odpoczął.
Kotlet po parysku najlepiej smakuje z puree z ziemniaków i surówką z pora. Mięso zachwyca soczystością i rewelacyjnym smakiem . Warto skorzystać z przepisu Piotra Ogińskiego i taki kotlet przyrządzić na obiad. Zachwytów nad nim będzie, co niemiara . Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste i pyszne ciasto z jabłek. Podawaliśmy przepis na cukinię faszerowaną, którą warto podać na obiad lub kolację.