Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie grzybki z jajek podam na Wielkanoc. Nie uwierzysz, z czego są kapelusze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.02.2024 08:57

Takie grzybki z jajek podam na Wielkanoc. Nie uwierzysz, z czego są kapelusze

Takie grzybki z jajek podam na Wielkanoc. Nie uwierzysz, z czego są kapelusze
YouTube/@agatabodkuchni

Wielkanoc coraz bliżej, więc jajek na świątecznych stołach nie może zabraknąć. W tym roku podam grzybki z jajek, które prezentują się niezwykle efektownie i będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak, co najważniejsze smakują tak, że palce lizać.

Grzybki z jajek przykuwają uwagę i smakują

Jak Wielkanoc, to jajka w różnej postaci. Już niedługo na stoły trafią jajka faszerowane, z majonezem i jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jednak ja postanowiłam przyrządzić potrawę z jajek obok, której nikt nie przejdzie obojętnie. Zrobię z nich grzybki, które cieszą oczy i smakują znakomicie. 

Jajka faszeruję szynką, serem i szczypiorkiem. Co ciekawe kapelusze grzybków przygotowuję przy użyciu mocnej czarnej herbaty. Efekt jest rewelacyjny, dlatego polecam każdemu ten przepis na Wielkanoc. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube agata b od kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

grzybki z jajek
YouTube/@agatabodkuchni
Gotuję ziemniaki, podsmażam szynkę z cebulą i zapiekam z tym sosem. Ostatnio to mój ulubiony obiad

Jak zrobić grzybki z jajek?

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¼ kg szynki
  • ¼ kg sera żółtego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 2 saszetki mocnej czarnej herbaty
  • 1 litr wrzątku

Przygotowanie grzybków z jajek zacznij od odkrojenia ⅓ jajka. Żółtka z odkrojonych części jajek przełóż do miski. Odcięte części posłużą jako kapelusze grzybków. Pora na nadanie im ciemnobrązowego koloru. Do garnka z wrzątkiem włóż torebki czarnej herbaty i po chwili włóż białka. Gotuj je około 8 minut, a w tym czasie rozetrzyj żółtka w misce.

Dodaj do nich starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i szynkę. Dołóż majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Teraz nadziewaj przygotowaną masą większe części białek, które zostały. Układaj je płaską stroną na talerzu. Z garnka wyjmij zafarbowane na brązowo białka i takie kapelusze nałóż na jajka. 

Grzybki z jajek najlepsze na Wielkanoc

Warto też udekorować talerz z grzybkami z jajek. Połóż na nim liście sałaty, rukoli, a danie zyska jeszcze bardziej na wyglądzie. Potrawa pięknie prezentuje się na świątecznym stole i aż prosi się, by jej spróbować. Jajka dzięki nadzieniu z szynki i sera żółtego są bardzo smaczne i kremowe w smaku.

Polecam przepis na to wielkanocne danie. Jest efektowne, bardzo proste w przygotowaniu i apetyczne. Polubią je mali i duzi smakosze, a potrawa szybko zniknie ze stołu. Pisaliśmy o tym, jak ugotować nieco zapomnianą zupę, która jest lepsza od żurku. Podawaliśmy przepis na pyszne kulki, które zrobisz z zaledwie 3 składników. 

grzybki z jajek
YouTube/@agatabodkuchni