Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę cukinię i faszeruję tym, co mam pod ręką. Podaję na obiad, albo na kolację, a rodzina błaga o więcej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.02.2024 19:21

Biorę cukinię i faszeruję tym, co mam pod ręką. Podaję na obiad, albo na kolację, a rodzina błaga o więcej

zapiekana faszerowana cukinia
YouTube/@smaki katriny

Koniecznie musisz poznać przepis na to danie z cukinii. Jest bardzo proste i smakuje wybornie. Twoja rodzina będzie o nie prosić na obiad i na kolację. Aż dziw bierze, że to takie łatwe.

Idealne na obiad i kolację

W zabiegany dzień czasami obiad staje się kolacją, a kolacja obiadem. Na szczęście danie z przepisu poniżej sprawdzi się w obu tych rolach. Smakuje wybornie, a w dodatku zadowoli nawet wymagającego smakosza.

Moja rodzina uwielbia faszerowaną cukinię tak bardzo, że zawsze muszę mieć w zanadrzu kilka dodatkowych porcji. Na szczęście to danie przyrządza się błyskawicznie. Zresztą – przekonaj się sama.

cukinie.jpg
Canva/@Liukov
Kto nie może jeść ogórków kiszonych? Przy tych schorzeniach należy ich unikać Podaj to do obiadu zamiast ziemniaków. Z tym warzywem zbijesz cukier, prawdziwe bogactwo żelaza i potasu

Najpotrzebniejsze składniki

Jak już wiesz, głównym składnikiem tego dania jest cukinia. Jest ona niezbędna, ponieważ tworzy podstawę, w której zapieczesz farsz. Sam farsz jednak możesz przygotować z zupełnie innych składników, niż te zaproponowane przeze mnie. Mielone mięso, którego za mało na kotlety, ryż, pieczarki, cebula, ulubione warzywa, pomidory... W tym przepisie składniki możesz zmieniać do woli. 

Poniżej znajdziesz listę przykładowych produktów. Pamiętaj jednak, że to tylko jedna z możliwości. Niezmienne są tylko cukinia i ser.  Podobny przepis możesz znaleźć na kanale smaki katriny, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule. 

Składniki:

  • 4 cukinie średniej wielkości
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g żółtego sera 
  • 1 marchew
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • mielona papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, sól

Przepis na faszerowaną cukinię

Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie odetnij końcówki, a każde z warzyw przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrąż środek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę

W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę. Przez praskę wyciśnij obrane ząbki czosnku, dodaj. Marchew obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do podsmażonych składników

Kiedy marchew zmięknie, do garnka włóż zmielone mięso. Wymieszaj wszystkie składniki. W mniejszym garnku ugotuj ryż według instrukcji. Wsyp go do garnka. Dopraw słodką papryką, pieprzem oraz solą. Dodaj także przecier pomidory i dokładnie wymieszaj

Gotowym farszem wypełnij wydrążone wcześniej cukinie. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wierzch faszerowanej cukinii posyp serem i ziołami prowansalskimi. Piecz około 35 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Danie będzie gotowe, dopiero kiedy cukinia będzie miękka, a ser roztopiony (możesz go nawet lekko zbrązowić). Sprawdź, jaki napój pić, aby schudnąć oraz poznaj przepis na wyśmienite jajka na Wielkanoc

przygotowania faszerowanej cukinii.jpg
YouTube/@smaki katriny