Biorę cukinię i faszeruję tym, co mam pod ręką. Podaję na obiad, albo na kolację, a rodzina błaga o więcej
Koniecznie musisz poznać przepis na to danie z cukinii. Jest bardzo proste i smakuje wybornie. Twoja rodzina będzie o nie prosić na obiad i na kolację. Aż dziw bierze, że to takie łatwe.
Idealne na obiad i kolację
W zabiegany dzień czasami obiad staje się kolacją, a kolacja obiadem. Na szczęście danie z przepisu poniżej sprawdzi się w obu tych rolach. Smakuje wybornie, a w dodatku zadowoli nawet wymagającego smakosza.
Moja rodzina uwielbia faszerowaną cukinię tak bardzo, że zawsze muszę mieć w zanadrzu kilka dodatkowych porcji. Na szczęście to danie przyrządza się błyskawicznie. Zresztą – przekonaj się sama.
Kto nie może jeść ogórków kiszonych? Przy tych schorzeniach należy ich unikać Podaj to do obiadu zamiast ziemniaków. Z tym warzywem zbijesz cukier, prawdziwe bogactwo żelaza i potasuNajpotrzebniejsze składniki
Jak już wiesz, głównym składnikiem tego dania jest cukinia. Jest ona niezbędna, ponieważ tworzy podstawę, w której zapieczesz farsz. Sam farsz jednak możesz przygotować z zupełnie innych składników, niż te zaproponowane przeze mnie. Mielone mięso, którego za mało na kotlety, ryż, pieczarki, cebula, ulubione warzywa, pomidory... W tym przepisie składniki możesz zmieniać do woli.
Poniżej znajdziesz listę przykładowych produktów. Pamiętaj jednak, że to tylko jedna z możliwości. Niezmienne są tylko cukinia i ser. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale smaki katriny, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 4 cukinie średniej wielkości
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g żółtego sera
- 1 marchew
- 100 g koncentratu pomidorowego
- mielona papryka słodka
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
Przepis na faszerowaną cukinię
Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie odetnij końcówki, a każde z warzyw przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrąż środek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę. Przez praskę wyciśnij obrane ząbki czosnku, dodaj. Marchew obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do podsmażonych składników.
Kiedy marchew zmięknie, do garnka włóż zmielone mięso. Wymieszaj wszystkie składniki. W mniejszym garnku ugotuj ryż według instrukcji. Wsyp go do garnka. Dopraw słodką papryką, pieprzem oraz solą. Dodaj także przecier pomidory i dokładnie wymieszaj.
Gotowym farszem wypełnij wydrążone wcześniej cukinie. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wierzch faszerowanej cukinii posyp serem i ziołami prowansalskimi. Piecz około 35 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Danie będzie gotowe, dopiero kiedy cukinia będzie miękka, a ser roztopiony (możesz go nawet lekko zbrązowić). Sprawdź, jaki napój pić, aby schudnąć oraz poznaj przepis na wyśmienite jajka na Wielkanoc.