Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj 3 jabłka i wymieszaj z tymi dodatkami. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.02.2024 19:27

Zetrzyj 3 jabłka i wymieszaj z tymi dodatkami. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

jabłka na ciasto
youtube.com/@pannalesia2336

Ten niezwykle prosty przepis na ciasto jabłkowe zaskakuje sposobem przygotowywania. Pieczemy w nim masę ze startych jabłek z dodatkami, które przekształcają ją w bazę pysznego deserowego wypieku. To zdrowe ciasto bez typowej dla tego rodzaju przekąsek wypiekanej bazy.

Ciasto z jabłek

Zazwyczaj, kiedy przygotowujemy ciasto z jabłek, używamy ich jako masy dodawanej do różnego rodzaju spodów – kruchych, biszkoptowych itp. W tym przepisie nie łączymy jabłek ani z ciastem, ani z masą budyniową, ani z kruszonkami.

Zamiast tego to same jabłka stają się ciastem, które wypiekamy w piekarniku. Dzięki temu deser jest niezwykle lekki i można zjeść dokładkę bez poczucia winy. A podając takie ciasto mamy pewność, że zaspokajamy potrzeby domowników na owoce zamiast karmić ich nadmiarem cukru i mąki.

gotowe ciasto jabłkowe
youtube.com/@pannalesia2336
Biorę cukinię i faszeruję tym, co mam pod ręką. Podaję na obiad, albo na kolację, a rodzina błaga o więcej

Różnorodne szarlotki

To ciasto może mieć wiele obliczy w zależności od tego, jakich składników użyjemy. Zalecamy kwasowe, chrupkie jabłka, np. cortlandy, przyprawione dodatkowo cynamonem. Można jednak osiągnąć zupełnie inny efekt, stosując słodkie jabłka. Zamiast cynamonu można wtedy dodać cukier waniliowy. Tak robi autorka kanału Panna Lesia, od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.

Składniki

  • 3 duże jabłka
  • 100 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 80 g skyru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Pieczemy ciasto z jabłek

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych okach. To baza naszego ciasta. Przekładamy ją do miski, zasypujemy 80 g kaszy manny i dokładnie mieszamy.

Do jabłek dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy. Skyr lub jogurt naturalny przyprawiamy cynamonem i dodajemy szczyptę soli dla podbicia smaku. Łączymy wszystkie składniki. Proszek do pieczenia rozprowadzamy w łyżce mąki, by łatwiej było równomiernie rozłożyć go w całym cieście. Dodajemy ten ostatni składnik i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Masę jabłkową odstawiamy na 20-30 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wykładamy do natłuszczonego i posypanego resztą kaszy manny naczynia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Zanim wyjmiemy ciasto jabłkowe, sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku.

Wypróbuj też przepisy na żurek według Anny Dymnej i najlepszą surówkę z kapusty.

masa jabłkowa do pieczenia
youtube.com/@pannalesia2336